Суд присяжних на Мангеттені виніс гостру поразку колишньому президенту США Дональду Трампу

trump-variat

Колишньому президенту США Дональду Трампу суд присяжних на Мангеттені виніс гостру поразку, згідно з якою він зобов’язаний виплатити 83,3 мільйона доларів письменниці Е. Джин Керролл, яка заявила, що зруйнував її репутацію надійної журналістки, заперечуючи, що зґвалтував її.

Нью-Йорк, 26 січня (Reuters). У п’ятницю суд присяжних Манхеттена завдав гостру поразку Дональду Трампу, зобов’язавши його виплатити 83,3 мільйона доларів письменниці Е. Джин Керролл, яка заявила, що він знищив її репутацію як надійного журналіста, заперечуючи, що він зґвалтував її.

Присяжним знадобилося менше трьох годин, щоб винести вердикт у федеральному суді Манхеттена після п’ятиденного судового розгляду. Сума, яку було зобов’язано виплатити колишньому президенту США, значно перевищувала мінімальні 10 мільйонів доларів, які вимагав Керролл. Трамп планує подати апеляцію.

Справа Керролл стала проблемою в кампанії Трампа з повернення Білого дому на виборах у США в листопаді. Трамп є фаворитом кандидатури від Республіканської партії, щоб кинути виклик президенту-демократу Джо Байдену, який переміг його у 2020 році. Трамп був присутній на більшій частині процесу, але не був у залі суду для винесення вироку. «Наша правова система вийшла з-під контролю і використовується як політична зброя», – написав Трамп у соціальних мережах. «ЦЕ НЕ АМЕРИКА!»

80-річна Керролл вийшла з будівлі суду, обнявши двох своїх адвокатів.

«Це велика перемога для кожної жінки, яка встає, коли її повалили, і величезна поразка для кожного хулігана, який намагався втримати жінку», — сказала Керролл у заяві.

Колишня оглядачка журналу Elle подала до суду на Трампа в листопаді 2019 року через те, що він п’ятьма місяцями тому заперечував, що він зґвалтував її в середині 1990-х років у гардеробній універмагу Bergdorf Goodman на Манхеттені.

Керролл засвідчила, що заперечення Трампа «зруйнували» її репутацію шановного журналіста, який говорив правду.

Журі у складі семи чоловіків і двох жінок, члени якого залишилися анонімними, присудило Керролл компенсацію в розмірі 18,3 мільйона доларів, включаючи 11 мільйонів доларів за шкоду, завдану її репутації.

Керролл також були присуджені 65 мільйонів доларів штрафних збитків, які, за її словами, були необхідні, щоб Трамп не продовжував зневажати її.

77-річний Трамп стверджував, що ніколи не чув про Керролл і що вона вигадала свою історію, щоб збільшити продажі своїх мемуарів. Його адвокати сказали, що Керролл жадала слави і користувалася увагою прихильників за те, що виступала проти свого ворога.

У травні 2023 року інше журі присяжних зобов’язало Трампа виплатити Керролл 5 мільйонів доларів за аналогічне спростування в жовтні 2022 року, встановивши, що він здійснив наклеп на Керролл та вчинив сексуальне насильство.

Трамп подає апеляцію на це рішення та виділив 5,55 мільйона доларів у суді Манхеттена під час цього процесу.

Обидві апеляції можуть тривати роками.

Окружний суддя США Льюїс Каплан, який спостерігав за обома судовими процесами, сказав, що попередній вердикт застосовувався до другого судового процесу, включаючи те, що Трамп силою вставив пальці у піхву Керролл.

Присяжні мали вирішити лише те, скільки має заплатити Трамп.

«Це нас не стримує»

Аліна Хабба, яка очолювала захист Трампа у справі Керролла, оцінила вирок у п’ятницю в політичних термінах і передбачила, що апеляція Трампа буде успішною. “Президент Трамп лідирує в опитуваннях, і тепер ми бачимо, що ви отримуєте в Нью-Йорку”, – сказала Хабба журналістам. «Це нам не завадить, ми продовжимо боротися, і я запевняю вас, що ми не перемогли сьогодні, але ми переможемо».

У п’ятницю Трамп вийшов із зали суду під час заключного слова адвоката Керролл Роберти Каплан, яка не є родичем судді, але повернувся для заключного слова Хабби. Він використовував свої судові муки, щоб показати себе жертвою політично вмотивованої брехні та упередженої, непідконтрольної судової системи.

Трамп окремо не визнав себе винним за 91 пунктом злочину в чотирьох кримінальних обвинуваченнях, включаючи дві справи, в яких він звинувачувався в спробі незаконно скасувати свою поразку на виборах 2020 року.

Він також очікує рішення, можливо цього місяця, від нью-йоркського судді щодо розміру штрафу за цивільним позовом генерального прокурора штату Летіції Джеймс щодо шахрайства на суму 370 мільйонів доларів проти нього та його тезки Trump Organization.

Під час судового процесу у справі Керролл було чути, як Трамп бурмотів, що справа була «шахрайством» і «полюванням на відьом», і що він досі не знає, хто така Керролл, що спонукало суддю двічі закликати його мовчати.

Заключні аргументи

Адвокат Керролл Каплан заявила під час заключних слів, що Трамп поводився з її клієнткою так, ніби не був зв’язаний законом, і що він повинен заплатити “дорого”.

Хабба заперечила, що саме публікація уривків із мемуарів Керролл в журналі New York викликала напади, а не заперечення Трампа, які почалися п’ятьма годинами пізніше. Хабба також стверджувала, що Керролл насолоджувалася своєю новознайденою славою, і тому, що виступила, вона стала «щасливішою, ніж будь-коли».

Трамп дав свідчення в четвер, але використав лише чотири хвилини для свідків, тому що суддя заборонив йому повертатися до питань, які були вирішені на першому судовому розгляді.

Він підтримував свої свідчення від жовтня 2022 року, які бачили присяжні, і в яких він назвав заяви Керролл «обманом» і сказав, що вона «психічно хвора».

Керролл писала колонку «Запитайте Е. Джин» для Elle з 1993 по 2019 рік і часто з’являлась в таких програмах, як «Сьогодні» на NBC і «Доброго ранку, Америка» на ABC.

Вона сказала, що через Трампа ці виступи припинилися.

Репортаж Джонатана Стемпела та Люка Коена в Нью-Йорку; Редагування Джонатана Оатіса та Вілла Данхема

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа