Субсидії можуть монетизувати і перетворити на інвестиції

«В 2016 році на субсидії закладено 35 млрд  грн, в 2017 ця цифра може сягнути 80 млрд грн. Монетизація частини цих коштів дозволить направити їх на енергоефективні заходи. Це стане стимулом для людей заощаджувати», – зазначив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час Міжнародного інвестиційного форуму «Попит і пропозиція в секторі опалення: усунення бар’єрів, забезпечення прозорості та впровадження енергоефективності».

Щорічно в системі теплопостачання та безпосередньо житлових будинках Україна втрачає до 60% енергії. Потенційне зменшення газу сягає 11,4 млрд куб. м.

«Кожен рік бездіяльності коштує нашій державі більше 30 млрд грн. надмірних бюджетних витрат на енергетичні субсидії та більше 2% ВВП надлишкових витрат на імпорт газу без будь-якого економічного ефекту. Якщо ці 35 млрд грн. інвестувати в  енергоефективність, Україна зможе зменшувати  щорічне споживання газу на 1 млрд куб м, а щорічні потреби на субсидії – на 6 млрд грн. Вкласти кошти в енергоефективність потрібно, але ці кошти доведеться вкласти лише один раз. А результат отримаємо мультиплікативний: якісні послуги для громадян, позитивний вплив на економіку країни, зменшення навантаження на державний бюджет, розвиток будівельного ринку, нові робочі місця», – додав Віце-прем’єр-міністр.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа