Студенти закликають ВР відхилити альтернативні законопроекти про вищу освіту

Студенти закликають очільників держави вжити всіх можливих заходів з метою відхилення проекту Закону України «Про вищу освіту» №9655-1, зареєстрованого народними депутатами А. Яценюком та Л. Оробець, та проекту Закону України «Про вищу освіту» №9655-2, зареєстрованого народним депутатом Ю. Мірошниченком. Про це йдеться у відповідному листі до керівників країни, повідомили у Всеукраїнській студентській раді.

«Подані законопроекти звужуватимуть доступ громадян до вищої освіти та створюватимуть перешкоди на шляху інтеграції України до Ѓвропейського простору вищої освіти», – йдеться в заяві.

Зокрема, студенти наголошують, що у законопроекті Яценюка-Оробець відсутні гарантії безкоштовного користування бібліотеками (Ст. 21); не передбачена участь студентів у виборах керівника вищого навчального закладу та звужені права органів студентського самоврядування (Ст. 40); ліквідовано вечірню форму навчання (Ст. 57); пропонується зобов’язати осіб, що вступають на навчання за державним замовленням укладати з вищим навчальним закладом договір, у якому будуть передбачені зобов’язання особи щодо працевлаштування після закінчення навчання. Вказана норма законопроекту суперечить статті 43 Конституції України, яка забороняє примусову працю (Ст. 63).

На їхню думку, розміщення державного замовлення у приватних вищих навчальних закладах призведе до розпорошування державного фінансування на підготовку фахівців і зниження якості вищої освіти (Ст. 34).

Законопроект Ю. Мірошниченка, на думку студентів, також містить низку негативних положень що нівелювання шкільної освіти під час вступу до вищого навчального закладу (Ст. 39). У документі відсутні гарантії щодо безкоштовного місця проходження практики (Ст. 53); норми про збільшення стипендії до прожиткового мінімуму (Ст. 57), а також існує можливість підвищення плати за навчання (Ст. 57).

«Зазначені проекти законів не пройшли широкого громадського обговорення із залученням фахівців від освітніх установ, міжнародних та студентських організацій, а тому, на нашу думку, не відповідають сучасним реаліям вищої освіти, звужують існуючі права та гарантії, а також є неприйнятими для українського студентства», – наголосила очільниця Всеукраїнської студентської ради Анастасія Сабова.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа