Студенти та викладачі Українського католицького університету опікуватимуться українськими похованнями в с. Гораєць на Закерзонні

Студенти гуманітарного факультету Українського католицького університету в рамках літньої практики, за підтримки комунального підприємства «Доля» розпочали упорядкування українського кладовища в селі Гораєць Підкарпатського воєводства Республіки Польща. На нараді, яка відбулася 17 липня і в якій взяли участь директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета, доцент кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки історичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Ярослав Онищук, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів ЛНУ «Львівська політехніка» Олена Стасюк, аспірант ЛНУ «Львівська політехніка» Андрій Котлярчук, декан гуманітарного факультету УКУ, доктор історичних наук Ігор Скочиляс, доктор історичних наук Мар’яна Долинська, кандидат філологічних наук Уляна Головач та асистент Андрій Вулочин, було визначено перелік робіт, необхідних для впорядкування кладовища.

Також відбулася зустріч-нарада із представниками Підкарпатського воєводського уряду міста Перемишля (Польща) з питань охорони культурної спадщини, на якій були обговорені проблеми відновлення і збереження українських пам’ятників на Закерзонні.

«Упорядкування українського греко-католицького кладовища в селі Гораєць має важливе значення для відновлення української історичної пам’яті та української культурної спадщини на території сучасної Польщі. Окрім того, сьогоднішнє впорядкування кладовища також матиме вагоме значення для патріотичного виховання української молоді, зокрема для студентів гуманітарного факультету Українського католицького університету. Комунальне підприємство «Доля» та Львівська обласна рада й надалі підтримуватимуть такі проекти. Невдовзі сюди, на Закерзоння, із подібною місією прибуде табір-експедиція «Вирій», який очолює Андрій Котлярчук», – зазначив директор комунального підприємства «Доля», депутат облради Святослав Шеремета.

 

Довідка.

            У селі Гораєць Підкарпатського воєводства Республіка Польща знаходиться українське греко-католицьке кладовище, на якому є поховання  ХІХ – середини ХХ ст. Там знаходяться унікальні пам’ятки української культури, зокрема хрести та фігури виготовлені митцями так званої Простиняцької школи каменярства.

            6 квітня 1945 року вояками армії людової було в один день вбито 186 мирних мешканців цього українського села.

            У 2010 році в селі Гораєць було встановлено меморіальний знак, на якому викарбовано усі 186 прізвищ безвинно убієнних мешканців села.

_____

Прес-служба КП ЛОР “Доля”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа