Студентський Євромайдан в Португалії

13 грудня українська молодь та студенти, що проживають та  навчаються у Португалії долучилися до міжнародної студентської акції солідарності на підтримку «Євромайдану», яка проводилась о 14.00 год за київським часом у містах по всьому світу, де проживає українська діаспора. Акція відбулась на території  Університетського Містечка,  що вважається традиційним місцем волевиявлення студентства в м. Лісабон.

Основною нашою метою було донести до португальського населення, переважно саме до молоді, правильне бачення тих подій, що розгортаються зараз в Україні, адже більша частина португальців мало що знають про ситуацію з не підписанням українською владою Угоди про Асоціацію з ЄС та про події, що стались після цього, а ті, що знають хоч щось, не розуміють прагнення українського народу до інтеграції з Євросоюзом, адже економічна ситуація у багатьох країнах ЄС є далекою від ідеальної.

Ми намагались пояснити, що українці усвідомлюють, що Договір про Асоціацію не принесе негайні економічні вигоди для нашої країни. Для нашого народу, в першу чергу, це можливість здійснення органами та інституціями ЄС ефективного зовнішнього контролю над нашою корумпованою політичною системою. Теперішня влада в Україні взагалі нікому не підзвітна. Контроль над нею здійснює мафіозно-олігархічний клан Януковича, а не громадське суспільство. Ми також проінформували людей про силові зіткнення українських мирних маніфестантів із спеціальними підрозділами внутрішніх військ України.

Для того щоб привернути увагу португальців до української проблеми ми використовували страйк-плакати з лозунгами португальською та англійською мовами, наприклад: «Standup, Ukraine!» («Україно, вставай»), «Direitos humanos acima de tudo!»(«Права людини понад усе»), «Freedomismorethanfear!» («Свобода сильніша за страх»). Також ми роздавали невеликі інформаційні буклети про ситуацію на Україні і проводили діалоги зі студентами, професурою та керівним складом Юридичного Факультету Лісабонського Університету. Під час проведення акції співали гімн України.

Ми задоволені проведеною акцією: усі ті люди, з якими ми проводили бесіди, підтримували нашу позицію і щиро бажали нам успіху.

Слава Україні!

Катерина Ілечко

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа