Столиці Гетьманщини – українські топоніми!

Полтавське обласне товариство «Просвіта» відгукнулося на публічне звернення до громадськості міського голови Гадяча Володимира Нестеренка внести пропозиції щодо нових назв вулиць цього міста обласного значення, столиці Гетьманщини у 1663-68 рр. Зокрема, як повідомив офіційний сайт місцевої мерії, в рамках виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у Гадячі підлягають перейменуванню 2 площі, 5 провулків і 7 вулиць. Назавжди з мапи міста зникнуть вулиці названі на честь Всесоюзної піонерської організації ім.Леніна, більшовицького жовтневого перевороту, ленінського комсомолу, російських більшовиків Свердлова і Калініна.

Натомість крайова «Просвіта» ініціювала вшанування видатних уродженців Гадяцького краю та осіб, що зробили видатний внесок у його історію. Днями у міськвиконкомі офіційно зареєстрували лист з пропозиціями щодо нових назв вулиць Гадяча. Про це у своєму Фейсбуку повідомив голова обласного товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка , депутат ВР попередніх скликань Микола Кульчинський. Він висловив сподівання ,що невдовзі у Гадячі з’являться вулиці на честь Івана Виговського, Володимира Юревича, Степана Лазуренка, Петра Дяченка, Михайла Крата та Миколи Савченко «Байди». Очільник просвітян Полтавщини зауважив, що просвітяни розробили пропозиції ще й з огляду на потребу належного виконання Закону «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у 20 столітті» та Указу Президента Петра Порошенка №17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років.

Довідково. Володимир Юревич – один із засновників та найактивніших діячів Гадяцької районної організації Народного Руху України, борець за незалежність України та декомунізацію у 1989-1991 рр., вояк УПА. Іван Виговський – гетьман України, уклав знаменитий Гадяцький договір. Степан Лазуренко– уродженець Гадяча ,командир першої регулярної військової одиниці української армії доби УНР. Петро Дяченко – полковник армії УНР, командувач полку «Чорні Запорожці», уродженець села Березова Лука Гадяцького району. Михайло Крат – уродженець Гадяча,генерал-хорунжий армії УНР. Микола Савченко «Байда», сотник сотні «Східняки» УПА, уродженець села Березова Лука.

Прес-центр Полтавського обласного обєднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа