Степан Бандера. Україна між червоним і чорним

Чи можливо показати життя якоїсь історичної особистості з відривом від історії? Навряд чи. Тож у контексті міжвоєнного періоду та періоду Другої світової війни – про Степана Бандеру. У документальному фільмі Ігоря Піддубного “Степан Бандера. Україна між червоним і чорним”, який Перший Національний покаже у понеділок, 5 січня, о 19:30.

“Так уже склалося, що ми мало знаємо історію України. Ми не знаємо навіть по-батькові прадідів, замучених голодом, репресованих, загиблих під час воєн… Одиницям пощастило залишитися у пам’яті, але сотні тисяч імен і прізвищ ми втратили назавжди. Нам ніколи не вибратися з цього стану, поки історії “неугодних” не стануть сторінками загальної історії, без підробок і замовчувань”, – так починається стрічка “Степан Бандера. Україна між червоним і чорним”.

А далі – документи, факти, свідчення, архівні кадри. Деякі відомі широкому загалу, деякі – ні. Але вони зібрані разом і подані крізь призму історії. Як спроба розібратися: чому для когось Степан Бандера – герой, для когось – зрадник і фашист.

“Ми спробували зняти фільм на одних лише документах, жертвуючи при цьому постановкою, реставрацією. Показуючи глядачеві: “Ось бачиш? Читай!”. Бо про цю постать є джерела з перекрученими фактами, є російські книжки, в яких одні документи показуються, інші – ні. Фільм – це спроба розповісти тим людям, які залишились в Україні, на кордоні з Україною, що насправді було протягом ХХ століття у стосунках двох, так би мовити, братських народів. У документах. Звісно, суб’єктивна оцінка є, бо я ж не можу бути відірваним від суспільства, але я намагався бути максимально об’єктивним. А глядачеві треба зрозуміти важливе: пам’ять про загиблих рятує живих”, – говорить автор і режисер фільму Ігор Піддубний.

Фільму передуватиме спецвипуск програми “Про головне”. Про передісторію створення, мету документального проекту розкаже Ігор Піддубний. Про суперечливу постать Степана Бандери, бандерофобію та розвінчування міфів, які так наполегливо нав`язує російська пропаганда, говоритимуть доктор психологічних наук Нігора Хазратова та кандидат історичних наук, директор Центру дослідження матеріалів з історії визвольного руху Галузевого державного архіву Служби безпеки України Олександр Іщук.

Джерело: http://1tv.com.ua/uk/about/news/2014/12/29/63165

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа