Стали відомі лауреати Національної правозахисної премії 2020

Сьогодні, 10 грудня, коли світ відзначає День прав людини, платформа «Правозахисний порядок денний» в рамках 5-ї щорічної правозахисної НеКонференції провела нагородження лауреатів Національної правозахисної премії 2020. І цього року її отримають правозахисники Юлія Сачук та Роман Мартиновський.
Юлія Сачук –  голова громадської організації «Fight for Right / Боротьба за права». У 2019 році Юлія Сачук вперше порушила на міжнародному рівні проблему нечесного розподілу бюджетних коштів громадським організаціям осіб з інвалідністю, зокрема піднявши це питання на засіданні ООН у Женеві в межах процедури періодичної звітності держави з виконання Конвенції про права осіб з інвалідністю. У 2020 році разом з іншими 30-ма організаціями Юлія організувала адвокаційну кампанію #держкоштинедляобраних під час розробки та затвердження державою річного бюджету. Завдяки тиску з боку громадянського руху вперше за 30 років незалежності країни близько 20 відсотків бюджетних коштів по статті фінансування громадських організацій осіб з інвалідністю перенаправили на відкритий конкурс.

Кримський адвокат Роман Мартиновський був вимушений залишити півострів після окупації Росією. Під час окупації розпочав активну діяльність із захисту прав людини. Створив Регіональний центр з прав людини та підготував цілу низку звітів для висвітлення незаконного переміщення населення, проблем громадянства, захисту права власності, утисків за релігійною ознакою та інші, які вивчалися та заслуховувалися у Раді Європи, ООН, ОБСЄ, Європейському парламенту, Міжнародному кримінальному суді тощо. Важливим напрямом роботи Романа Мартиновського є допомога  кримчанам в ув’язнені.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа