США знайшли в Боснії російських агентів і запровадили санкції

1654527293-285400892_555696206115397_8139219083482948672_n-750x422

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) включило двох високопосадовців Боснії і Герцеговини до списку осіб, що підпадають під санкції. Рішення стосується президента Федерації Боснії і Герцеговини Марінко Чавари та міністра охорони здоров’я та соціального забезпечення Республіки Сербської Алена Шеранича.
В офіційній заяві зазначається, що ці особи поставили під загрозу стабільність регіону, підриваючи Дейтонську мирну угоду та демократичні процеси чи інституції.
«Марінко Чавара та Ален Шеранич намагалися реалізовувати етнонаціоналістичні та політичні плани за рахунок демократичних інституцій та громадян Боснії і Герцеговини» , – сказав Браян Нельсон, заступник міністра з питань тероризму та фінансової розвідки США.
Він додав, що рішення свідчить про “тверду відданість Сполучених Штатів стабільності та процвітанню Боснії і Герцеговини”.
👉 OFAC дійшов висновку, що Ален Шеранич, міністр охорони здоров’я та соціального забезпечення Республіки Сербської, заохочував сепаратистські зусилля РС, просуваючи ухвалення Закону про ліки Республіки Сербської, який його міністерство внесло на розгляд парламенту РС. Цей закон, який ще не набрав чинності, створить нове Агентство з лікарських засобів виключно в Республіці Сербській, що порушить компетенцію Державного агентства з лікарських засобів та медичних виробів БіГ. Оскільки установа на державному рівні існує та обслуговує Республіку Сербську та Федерацію БіГ, створення нової агенції перешкоджає або загрожує виконанню Дейтонської мирної угоди.
📢 Рішення уряду США ввести санкції проти міністра охорони здоров’я та соціального забезпечення Алена Шеранича, а також нещодавні подібні рішення щодо інших офіційних осіб Республіки Сербської мають політичне підґрунтя та кажуть про дії США на боці боснійських політичних еліт, які “відкрито працюють над підривом Дейтонської мирної угоди”, заявив уряд Республіки Сербської.
У заяві наголошується, що прагнення до подальшої централізації та унітаризації БіГ повністю суперечить основним принципам Дейтонської мирної угоди, а це рішення уряду США, по суті, є “нічим іншим, як невдалою спробою тиску на політичне керівництво і уряд Республіки Сербської для того, щоб вони відмовилися від боротьби за права Республіки Сербської, які гарантовані Дейтонською мирною угодою”.
👉 Марінко Чавара, президент ФБіГ, відповідає за призначення суддів до Конституційного суду ФБіГ. З 2019 року Чавара відмовляється призначати суддів зі списку кандидатів, поданого Вищою судовою і прокурорською радою, на заміщення вакантних посад у Суді. Через свою бездіяльність Чавара був визнаний причетним до порушення Дейтонської угоди та до дій, які підривають демократичні процеси чи інституції.

Балканський оглядач

 

Джерело: https://ba.n1info.com/vijesti/zbog-cega-su-sad-uvele-sankcije-cavari-i-seranicu/?fbclid=IwAR3oFqt15NZSp9V7k_UqDb7fSm_xTMkyqYSDs14hAfJ-CKyih07p8fQi_T0

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа