США та ЄС готують санкції проти російського ставленника в Боснії

250143422_1201971130283806_8968982935056120683_n

Сполучені Штати працюють з партнерами з Європейського Союзу над запровадженням санкцій проти Милорада Додіка, члена Президії Боснії і Герцеговини, через «дестабілізуючих дій» політичного лідера боснійських сербів. Про це повідомив Габріель Ескобар, заступник помічника секретаря Бюро Держдепартаменту з питань Європи та Євразії, в своєму виступі перед підкомітетом із закордонних справ Палати представників Конгресу США на сесії, присвяченій діяльності США на Західних Балканах.
Відповідаючи на запитання, що Сполучені Штати роблять щодо сепаратистських заяв Мілорада Додіка та перешкоджання роботи інституцій БіГ з боку представників сербських політичних сил (які оголосили бойкот органам влади БіГ на центральному рівні), Ескобар підкреслив: «Односторонній вихід із центральних інституцій небезпечний і необачний. Ми працюємо з нашими європейськими партнерами, НАТО, EUFOR і Офісом високого представника в БіГ, щоб цього не сталося. “Ми працюємо з нашими європейськими партнерами, щоб мати наслідки для всіх незаконних і дестабілізуючих дій”.
Представник Держдепу США підкреслив, що Вашингтон бачить БІГ «виключно як багатоетнічну, інклюзивну та демократичну країну».
У своєму вступному зверненні до Підкомітету із закордонних справ Габріель Ескобар зазначив, що США та ЄС «тиснуть» на БіГ з метою прискорення реформ на шляху до європейської інтеграції. «Шлях Боснії від Дейтону до Брюсселя йде через безперервні реформи, включаючи виборчу реформу, верховенство права та поетапні економічні реформи, які принесуть користь усім її громадянам. Ми і ЄС просуваємо ці зміни”, – сказав він.
Габріель Ескобар повідомив, що за останнє десятиліття Сполучені Штати надали Західним Балканам допомогу на суму понад 2,4 мільярда доларів. Лише у 2021 фінансовому році понад 145 мільйонів доларів було виділено на допомогу країнам регіону на їхньому європейському шляху.
На запитання, чи підтримає він створення нової угоди «Дейтон-2» через 26 років після підписання Дейтонської мирної угоди, яка завершила війну в БіГ, Габріель Ескобар відповів, що не братиме в участі в цьому. «Дейтонські мирні угоди успішно підтримували мир протягом понад 25 років. Я вважаю, що з обмеженими конституційними реформами, поступовими реформами виборчої та судової системи БіГ може стати набагато більш функціональною державою», – сказав він.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа