США спишуть 17 бомбардувальників B-1B Lancer

Proshhannya-z-strategichnym-bombarduvalnykom-B-1B-Lancer-scaled

Повітряні сили США спишуть до кінця фіскального року 17 стратегічних  бомбардувальників B-1B Lancer.

Про це повідомило Командування Повітряних сил США.

Перший з літаків вже був виведений з експлуатації та доставлений на базу зберігання.

Виведення 17 стратегічних  бомбардувальників B-1B Lancer не вплине на бойовий потенціал Повітряних сил США та дозволить зосередити кошти на технічне обслуговування решти літаків, що залишаться в експлуатації.

Тим самим вивільниться місце для нової моделі стратегічних бомбардувальників B-21 Raider.

Obr1241azets-oblozhky-2-4 Ілюстрація можливого вигляду бомбардувальника B-21 Raider

Через зношеність флоту B-1 упродовж останніх двох десятиліть підтримка цих бомбардувальників коштувала б 10 млн доларів за літак, щоб повернутися до статусу-кво. І це лише для вирішення проблем, про які ми знаємо. Ми просто прискорюємо заплановані виходи на пенсію, – прокоментував подію командуючий Командування глобальних ударів Повітряних сил США генерал Тім Рей.

На сьогодні діючий флот стратегічних бомбардувальників B-1 США складає 62 одиниці, таким чином після виведення з експлуатації в активній службі залишаться 45 бортів.

З 17 літаків B-1 Lancer чотири будуть зберігатися у відновлювальному стані на базі зберігання.

Як вже сказав генерал Тім Рей, у даний час невелика частина B-1B перебуває у стані, що потребуються капіталовкладень до повернення стратегічних бомбардувальників до статусу-кво.

У пресслужбі уточнили, що ця цифра коливається від 10 до 30 млн доларів за літак у залежності від конкретно взятого борту.

Eo07aFMVQAA1VU4-1536x818B-1B «Lancer» з ракетою AGM-158 JASSM. Грудень 2020. Фото: ПС США

Саме тому з меншим флотом стратегічних бомбардувальників B-1B, технічний персонал зможе більше часу приділяти кожному конкретному борту, а командування – більше коштів.

Rockwell B-1 Lancer – важкий бомбардувальник ВПС США стоїть на озброєнні з 1986 року. Це один з найбільших літаків свого класу в історії авіації.

Силова установка складається з чотирьох двоконтурних турбореактивних двигунів з форсажною камерою F101-GE-102 фірми General Electric, що мають максимальну тягу на форсованому режимі 13,9 кН. Двигуни розташовані в нижній частині фюзеляжу і оснащені нерегульованими повітрозабірниками.

B-1B може нести до 34 т. озброєння в трьох бомбовідсіках. Літак також міг нести ще 27.6 т. на шести зовнішніх підвісках, але ці вузли демонтовані через міжнародні домовленості про обмеження стратегічних озброєнь.

Strategichnyj-bombarduvalnyk-B-1B-Lancer-1536x1024Стратегічний бомбардувальник B-1B Lancer Фото: ПС США

В кожному бомбовідсіку могли знаходитись вісім одиниць ядерної зброї в барабані револьверного типу. Довгий час єдиними авіабомбами що міг нести B-1B були вільнопадаючі термоядерні авіабомби B61 і B83. В 1991 році літаки пристосували до використання авіабомб Mark 82 (84 одиниці).

Всього за період серійного виробництва з 1984 по 1988 рр. було збудовано 100 бомбардувальників B-1B Lancer. З початку 1990-х років почалося переобладнання цих літаків з ядерного на звичайне озброєння.

На сучасному етапі в модифікації B-1B реалізована концепція низьколетючого літака прориву ППО з можливістю огинання рельєфу місцевості.

Був розроблений у 1960-х рр. для заміни дозвукових Boeing B-52 Stratofortress, проте повної заміни не відбулося, B-52 використовуються у ПС США і сьогодні.

Джерело: Український мілітарний портал

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа