США хочуть дозволити передавати заарештовані активи РФ українцям

usa-actives

Американці хочуть змусити росіян платити українцям. Члени Палати представників США Деббі Дінгелл та Фред Аптон представили законопроєкт, який передбачає дозвіл на передачу Україні заарештованих фондів РФ. “Закон про суверенітет України від 2022 року” гарантує, що українці, незалежно від того, є громадянами США чи ні, можуть вимагати грошової компенсації через суди в Штатах за будь-які збитки, завдані внаслідок російського вторгнення. Кошти хочуть виплачувати за рахунок активів, захоплених у РФ або російських олігархів у США. Зазначається, що законопроєкт створює практичний механізм для українців, щоб перебудувати своє життя. Законопроєкт Дінгелл-Аптона змінить чинне американське законодавство, яке зазвичай забороняє судові позови проти іноземного уряду за дії, які відбуваються за межами Сполучених Штатів. Активи іноземного центрального банку також заборонені, навіть якщо вони перебувають у банках США.

Згідно з законопроектом, десятки мільярдів доларів, які Банки Росії зберігають в США, не кажучи вже про заарештовані активи інших росіян та організацій, які перебувають під санкціями, можуть бути використані для виплати компенсацій українським біженцям. Якщо законопроєкт буде ухвалено, то сім’я з України, чий будинок було зруйновано внаслідок бомбардування рашистами, зможе подати до суду у Штатах. Такий судовий процес може вимагати заміну будинку та майна, а також медичні витрати та компенсацію за травми.

Американські громадяни і будь-який бізнес, якому було завдано збитків в Україні, також можуть отримати компенсацію. Україна, як держава в цілому, також може подати позов до США та використати будь-які російські кошти для допомоги у відновленні лікарень, шкіл та інших споруд, зруйнованих російськими військовими.

Ще два Сенатори Майкл Беннет та Роб Портман також внесли ще один законопроєкт, спрямований на використання захоплених російських активів. Пропонується створити Український фонд допомоги для підтримки біженців та відновлення країни. Визначати компенсацію за повністю зруйноване житло в Україні будуть спеціальні комісії при органах місцевого самоврядування, а збитки, які завдано приміщенням, де потрібен ремонт, підрахують звичайні ліцензовані оцінювачі майна. Від таких оцінок прямо залежить, яке житло замість зруйнованого чи скільки грошей постраждалі отримають у вигляді компенсації.

Георгій Лук’янчук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа