«Спроба зрозуміти Росію. Загрози для пострадянського простору та можливості для міжнародної солідарності»

Минулого року після президентських виборів Росією прокотилася протестна хвиля. Деякі з акцій, наприклад та, що проходила на Болотній площі в Москві 6 травня, – були жорстко розігнані. Упродовж кількох тижнів з мітингами солідарності на підтримку «нєсогласних» росіян виступили в багатьох країнах світу, в тому числі в Україні. Відтоді минув рік – ситуація в Росії тільки погіршилася. І 6 травня 2013 року на Болотну площу знову прийдуть – студенти, правозахисники, прихильники опозиційних сил, а найперше ті, кого не влаштовує той порядок денний, який пропонує керівництво країни.

Ми вирішили підтримати цих людей та приєднатися до кампанії міжнародної солідарності, у тому числі розуміючи, який колосальний вплив порядки, що панують у Російській Федерації, справляють на оточуючі країни, в тому числі на Україну. Повільне сповзання Росії, Білорусі, України до спільного знаменника безправності громадян нагадують реванш системи, яку, здавалося, провели у вічний путь більш ніж два десятиліття тому.

Серію заходів міжнародної солідарності з російськими правозахисниками ми розпочинаємо із круглого столу «Спроба зрозуміти Росію. Загрози дляпострадянського простору та можливості для міжнародної солідарності», який відбудеться найближчої п’ятниці, 26 квітня об 11.00 у книгарні «Є» в Києві.

Як змінилося російське законодавство останнім часом і що дає підстави правозахисникам говорити про «зміну конституційного ладу»? Що відбувається в громадському секторі Росії та яке продовження матиме Болотна площа? Які виклики російська траєкторія ставить перед Україною? І нарешті – чи можливо за допомогою акцій міжнародної солідарності вплинути на ситуацію в Російській Федерації?

Ми свідомо вирішили розпочати низку солідарних акцій саме з інтелектуальної події. В Україні є не так багато спроб зрозуміти Росію. Не возвеличити і не сипати прокльонами, а саме зрозуміти. Водночас, провокації на рівні ведучих кулінарних шоу спричиняють радикалізацію ставлення до «російського питання» всередині України та ще більше поляризують українське суспільство.

Мета дискусії, яку ми пропонуємо, – вгамувати пристрасті, подивитися спокійним поглядом та оцінити холодним розумом – що відбувається в Росії сьогодні, чи достатньо там продуктивних сил, які можуть запропонувати справжню, а не «косметичну» альтернативу, які загрози нинішній стан справ у РФ несе в тому числі для України та як можливо цьому зарадити.

Центр Громадянських Свобод запросив до участі в круглому столі інтелектуалів, журналістів та громадських діячів. Запрошуємо взяти участь у дискусії також Вас. Ваша точка зору для нас дуже важлива.

З повагою, Центр Громадянських Свобод

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа