Спроба донести до ОБСЄ позицію протестів

osce

Назар Приходько

Прийняв запрошення та провів зустріч з представником СММ ОБСЄ Джеймсом. Говорили про різне, але головне донесу вам.

Перше питання, яке цікавило Джеймса, звісно стосувалося можливій імплементації до нового закону “про особливий статус ОРДЛО” т.зв. “формули Штайнмаєра”. Яке ставлення людей до цього та моє особисте. Я відповів наступне, дослівно:

“Особисто я – дуже проти цього, і не тільки я, багато людей. Чому? Тому що там прописано: “В разі якщо місцеві вибори на території ОРДЛО ОБСЄ визнає такими, що відповідає стандартам організації та Конституції України – особливий статус за цими територіями буде закріплено на постійній основі. Це не припустимо, оскільки порушує статтю 2 КУ, де сказано, що Україна – унітарна Держава. Ми не федерація і не конфедерація, тому особливий стату на постійній основі – пряме порушення Конституції України”.

Джеймс запитав, чи не можна імплементувати в Конституцію поправку, яка б допускала особливий статус? Моя відповідь була вичерпною: “При спробі внесення змін до Конституції в першому читанні 31.08.2015 – під ВРУ вибухнула граната, в результаті чого загинуло четверо Нацгвардійців. Народ не сприймає надання особливого статусу колаборантам і терористам, ще й конституціно прописаного особливого статусу”.

Говорили про “розведення військ”, чи спілкуюся я з військовими і що вони думають про перспективу цього. Я сказав: “Воїни проти. Хто такий військовий? Це людина, яка воює зараз, виконуючи свій Конституційний обов’язок. Чому вони мають відступати на СВОЇЙ території?” На що Джеймс зазначив, що сам колишній військовий та розуміє цю точку зору. Пізніше ми дізнались, що розведення сил в Золотому і Петрівському сьогодні НЕ БУДЕ через обстріли з боку окупантів.

Також, Джеймс задав доволі контроверсійне питання: “Чи не знизить Президент Зеленський свою риторику щодо вступу України в ЄС та НАТО, аби не дратувати Путіна?” На що я відповів так: “Ми говорили з Вами про неухильність дотримання Конституції України. Так от: знизить він риторику чи ні, а незмінність нашого курсу до ЄС та НАТО – прописана в Конституції і ми неухильно дотримуватимемось цього шляху”.

Розпитав мене Джеймс і про стан справ у Правих партіях та організаціях, які зараз не мають представництва у ВРУ. Які перспективи, і т.д. Я зазначив, що якраз-таки оці загравання влади зі “статусами”, “формулами” та “розведеннями” – додають Правим електоральних балів, адже Праві – міцно стоять на тих позиціях які озвучив я на початку нашої бесіди. Додав, що на вчорашньому віче “Ні капітуляції!” правих було багато, більше половини. Ну і виправив Джеймса, вказавши на те, що у ВРУ є представниця від ВО “Свобода”.

Чи бачу я принципову різницю між впровадженням реформ попередньою та нинішньою владою? Я відповів – ні. Ба більше: через те, що більшість Законів ухвалюються в т.зв. “турборежимі”, без обговорення, люди просто не завжди встигають навіть зрозуміти та усвідомити, що саме було ухвалено, а розбираються вже постфактум. На що Джеймс відповів: “Yes, too quickly” (Так, занадто швидко).

Ну і останнє його запитання було про моє особисте бачення завершення війни на Донбасі, якщо не через “формулу” та “статус”. Моя відповідь, знову ж таки дослівно, була такою: “Вихід російських військ, відновлення контролю за кордоном, проведення СПРАВЖНЬОЇ АТО, із зачистками колаброрантів і терористів, відновлення Конституційного ладу, допуск до виборів Українських партій та ЗМІ – вибори. Після відновлення Конституційного ладу – “особливий статус” буде не потрібен. І взагалі: особисто я – за “Хорватський сценарій”, себто військово-політичний шлях, а “особливий статус на постійній основі” – це боснійський. Де Хорватія? В ЄС, НАТО, з повним комплексом захисту Ветеранів, розвиненою туристичною галуззю і т.д, а де Боснія? В хаосі, бардаку, злиднях та з президентським тріумвіратом (Президент від мусульман (босняків), від католиків (хорватів) та від православних (сербів). Це – не наш сценарій”.

Джеймс подякував мені за цікаву розмову, ми сфотографувалися та домовились зустрітися ще, можливо, навіть у більш широкому колі. Я ДУЖЕ радий, що зміг донести позицію всіх Патріотів України до Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ. Слава Нації! Ні капітуляції!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа