Справу харківського екснардепа Святаша скерували до суду

Святаш

До суду передали обвинувальний акт стосовно колишнього народного депутата з Харкова Дмитра Святаша. Йому інкримінують заклики до зміни меж території України, легалізацію незаконно одержаного майна, шахрайство.

Про це повідомили 16 серпня Офіс генерального прокурора та Головне управління Нацполіції в Києві, яке вело розслідування.

Правоохоронці стверджують, що політик, використовуючи свою посаду, «фактично керував однією з найбільших в Україні бізнес-структур із продажу транспортних засобів».

«Будучи кінцевим власником групи підприємств з більш як 90 юридичних осіб, він отримав від банку кредитну лінію в сумі 50 млн доларів. Щоб забезпечити можливість повернення кредитних коштів, передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права. Після настання терміну повернення коштів він використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з-під обтяжень», — йдеться в повідомленні ОГПУ.

Експертиза підтвердила завдання збитків на 1, 1 млрд грн.

Майно колишнього нардепа на суму понад 600 млн грн арештували та передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів.

Ще один пункт обвинувачення озвучила поліція.

«У серпні 2022 року фігурант опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі пост із публічними закликами до військової агресії російської федерації проти України та підтримував владу рф щодо окупації територій нашої держави», — вказано в повідомленні ГУНП Києва.

За твердженням правоохоронців, він використовував неправдиву пропагандистську інформацію про те, що українці на окупованих територіях нібито позитивно ставляться до росії. Також — переконував жителів захоплених районів отримувати російські паспорти.

Екснардепа підозрюють у правопорушеннях за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110);
  • виправдовування збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 436-2);
  • шахрайство (ч. 4 ст. 190);
  • підроблення документів (ч. 3 ст. 27 ч. 3, ч. 4 ст. 358);
  • легалізація майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209).

За інформацією слідства, коли у 2019 році обранця оголосили в розшук, він виїхав до рф. У квітні 2023-го щодо нього відкрили спецрозслідування.

Харків’янину Дмитру Святашу 52 роки. З 2002 року він п’ять разів обирався до Верховної Ради: уперше — мажоритарником від партії «За єдину Україну», потім — за списком від забороненої нині Партії регіонів та мажоритарником-самовисуванцем. На позачергових виборах до парламенту у липні 2019 року балотувався від «Опозиційної платформи — За життя», але не пройшов.

Джерело: mediaport

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа