Справу Донецьких активістів МАМИ повернули до міліції

11 квітня під стінами Ворошиловського районного суду два десятки молодих людей стверджували, що столицею України є Києв, 2+2=4, а у Міжгір’ї дорогі дачі. У цей же час у приміщенні суду розглядалася справа донецьких активістів правозахисної ініціативи МАМИ, яких звинувачували у дискредитації діючої влади за публічне згадування судимостей Президента.

Суддя Бухтіярова І.О., розглянувши матеріали справи постановила повернути адміністративний матеріал до Ворошиловського райвідділку міліції для додаткового оформлення, зазначивши зокрема, що “в протоколі про адміністративне правопорушення не підтверджені обставини та не надані суду документи в обґрунтування обставин, які свідчать про скоєння правопорушення, за яким вони підлягають притягненню саме за ст.173 КУпАП”.

Організатори сьогоднішньої акції та в той же час звинувачувані підкреслюють, що не мають нічого проти судимостей Януковича, навіть більше того, обіймання ним найвищої посади у державі цілком може бути демонстрацією можливостей з ресоціалізації колишніх засуджених.
“Проте коли артикуляція загальновідомого факту стає причиною політичних переслідувань з боку правоохоронців, просто промовчати не можна. Учора – херсонці, сьогодні ми. Якщо допустити легітімізацію такої практики, то завтра прийдуть і за вами. І рішення суду є доброю ознакою того, що у суді не буде продовжено того свавілля, який царує у Ворошиловському райвідділку МВС”, – впевнений Олександр Кисельов, координатор МАМИ в Донецьку.
Олександр Кисельов, Дмитро Дядик та Богдан Манюков заявили, що вже оскаржили своє незаконне затримання у міській прокуратурі та написали скарги на ім’я начальника райвідділку. У подальшому вони планують добиватися повного виправдення та притягнення до відповідальності посадових осіб, що незаконно затримали їх та відвезли до відділені на службовому авто 1534 та участкових інспекторів міліції Сороковського, Юзюка та Стоянова, склавших протоколи.
Нагадаємо, що інцидент стався 27 березня під час всеукраїнської акції “Міліція – досить клеїти молодь!”, котру МАМА провела у Києві та більшості обласних центрів України на знак підтримки херсонських студентів, яких правоохоронні органи з початку березня переслідують через розклеювання аналогічних листівок із «неправдивими чутками» про Президента України Віктора Януковича.
В усіх регіонах акція успішно відбулася і не мала зауважень з боку правоохоронних органів, лише співробітники Ворошилівського РВВС ГУ МВС України в Донецькій області побачили в діях молодих активістів наступне «правопорушення»:
«…находясь возле входной калитки поста ГУМВД Украины в Донецкой области, совершил мелкое хулиганство, а именно дискредитировавши действующую власть в лице Президента Украины В.Ф. Януковича, совершили акцию путем разворачивания плакатов с изображением Президента Украины и текстом на плакатах «Широка страна моя родная, много в ней лесов, полей и рек. Я другой такой страны не знаю, Президент которой бывший зек», а так же надписью – «В Херсоне за эту листовку хотели посадить студентов».
«Уряди усіх цивілізованих країн поважають право на свободу слова і свободу вираження поглядів. Це означає, що кожен громадянин може вважати будь-яку посадову особу своєї країни хоч божеством, хоч прибульцем з іншої планети, хоч жабою. Вважати і заявляти про це публічно», – наголошує МАМА.
На її думку, українська молодь живе за такими ж переконаннями й не лякається дій влади, яка пробує карати за поширення загальновідомих фактів та висловлювань на захист права, гарантованого Конституцією України та основоположними міжнародними документами.

Інформаційна підтримка: Центр інформації з прав людини.
Телефон для довідок: Олександр (095) 863-50-61, (063) 806-00-11
Дмітрій (099) 950-07-16

Додаткова інформація:
Про МАМУ: МАМА – це система колективної безпеки молоді від політичних переслідувань, створена за ініціативою молодіжних громадських організацій та рухів. На даний момент готовність до роботи у системі «МАМА» задекларували: ВМГО «Українська асоціація студентського самоврядування»; ВМГО «Дебатна Академія»; МПО ХОГО «Молодіжна правозахисна група – Харків»; Громадянський рух «Відсіч»; ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив»; ВМГО «Молодіжний Націоналістичний Конгрес»; ГО «Центр Громадянських Свобод».

МАМА захищає членів молодіжних громадських організацій, активістів молодіжних неформальних об’єднань, студентів від політичних переслідувань у правовий (притягнення до різного виду відповідальності) та неправовий (залякування, тиск, профілактичні бесіди) способи з боку представників державної влади, органів місцевого самоврядування, адміністрацій навчальних заходів, тощо, якщо ці переслідування викликані діями переслідуваної особи із захисту прав, свобод і законних інтересів.

Про справу донецьких студентів:
27 березня 2012 року колективна система безпеки МАМА проводила всеукраїнську акцію «Міліція – досить клеїти молодь!» на знак підтримки херсонських студентів, яких правоохоронні органи переслідують через розклеювання листівок із «неправдивими чутками» про Президента України Віктора Януковича. В її рамках активісти студентських і молодіжних організацій у Києві і більшості обласних центрів України розклеїли ті самі листівки, через які переслідують херсонських студентів.

Під час акції у Донецьку її трьох учасників Олександра Кисельова, Дмитра Дядика, Богдана Манюкова незаконно затримали правоохоронці та доставили у райвідділок міліції. Згодом їх відпустили, склавши протокол за 173 статті КпАП «дрібне хуліганство» (нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян). Протокол активісти підписали, зазначивши, що не згодні з ним. 11 квітня 2012 року о 9.30 у Ворошилівському суді міста Донецька призначений розгляд справи.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа