Справу «діамантових прокурорів» передали в суд, де на керівній посаді – кума головного підозрюваного

Резонансну справу «діамантових прокурорів» передали у Голосіївський районний суд Києва, де заступником керівника суду є кума головного підозрюваного, екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця.

Про це у ток-шоу «Чорне дзеркало» заявив лідер «Народного контролю», секретар Антикорупційного комітету ВРУ Дмитро Добродомов.

Зокрема, нардеп нагадав, що Корнійця підозрюють у справі про зловживання службовим становищем та погрози – рейдерське захоплення підприємства із вивезення та переробки сміття.

«Попри шалений тиск, який здійснювався на слідчих, розслідування зібрало необхідні докази, а 19 жовтня  Корнійцю оголосили про підозру у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст.189 ККУ-­ вимагання чужого майна службовою особою з використанням свого службового становища», – заявив нардеп.

Утім, за словами Добродомова, справа, яка мала стати головним лакмусом того, наскільки нинішня правоохоронна, судова системи готові змінюватися, перетворюється на фарс.

«Кума судитиме кума! Більшого абсурду годі й уявити! Шокін заявляв, що розслідування «діамантових прокурорів» – справа честі для усього його відомства. Але що ми маємо – кругову поруку, «кумівство»! За таке, лише одного звільнення Шокіна буде мало: він, як і всі інші, причетні до саботажу цієї справи, мають відповіти перед законом», – наголосив парламентар.

Нардеп також повідомив, що вже звернувся до НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, щоб вони розглянули можливість передати розслідування кримінального провадження стосовно Корнійця детективам Національного антикорупційного бюро України.

«Це єдиний спосіб довести цю резонансну справу до логічного завершення, щоб вся Україна стала свідками того, як злочинці сідають за грати. Тільки це стане реальною точкою відліку оновлення системи», – наголосив Добродомов.

Нагадаємо, Корнієць, будучи начальником відділу нагляду за додержанням природоохоронного законодавства прокуратури Києва у 2009 році почав  вимагати у директора підприємства передавати йому щомісячно частину прибутку. А у червні 2010 року примусив потерпілого передати 50% у статутному капіталі своїй рідній сестрі Ларисі Прокопенко та прийняти її до складу учасників товариства.

 Отримавши фактичний контроль над підприємством, Корнієць контролював усю поточну діяльність підприємства. У 2010-2012 роках щомісячно потерпілий віддавав  Корнійцю 30-50 тис. грн., а у 2013-му – 80 тис. гривень. У жовтні 2013 року Корнієць почав вимагати у потерпілого звільнитись з посади директора товариства. Після відмови де-факто відбулося рейдерське захоплення товариства. 

Улітку 2015 року вперше за всю історію ГПУ туди ввірвалися спецпризначенці з ордером на арешт та обшук. Тоді затримали двох осіб  – заступника головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Так почалася історія, яка отримала назву «діамантові прокурори».

Справою керували тепер уже екс-заступник Генпрокурора Віталій Касько та заступник гепрокурора Давід Сакварелідзе, які неодноразово заявляли про тиск на слідство.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа