Співзасновника ОУН Максима Загривного вшанували на його батьківщині

binary comment

18 серпня в селищі Михайло-Коцюбинське, що біля Чернігова, відкрили меморіальну табличку Максиму Загривному «Гриві» (1891-1931), сотнику армії Української Народної Республіки, одному із засновників Організації Українських Націоналістів, поету.

Табличку встановлено на стіні Історико-краєзнавчого музею на малій батьківщині Героя, поруч з табличкою іншому земляку – Василю Еллану-Блакитному – очільнику чернігівського відділення одної з перших організованих націоналістичних організацій «Братство самостійників». Принагідно зауважу, що в селищі чимало жителів і сьогодні носять прізвище Загривний.

Організатором заходу стала селищна рада за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

Після урочистого відкриття було проведено круглий стіл про життя та внесок у визвольну боротьбу Максима Загривного за участі науковців.

Несподіваний подарунок до цього знакового дня зробив і відомий львівський дослідник Володимир Муравський, який віднайшов некролог Максима Загривного в газеті «Український голос» (Перемишль, Польща) завдяки чому стало відомо що він помер і був похований в місті Пршеров, Чехія, а не в Празі, як до того вважалося.

Народився Максим Загривний в козацькій родині в містечку Козел (нині Михайло-Коцюбинське) під Черніговом. Після поразки УНР перебрався до Праги, де навчався, брав участь в установчому конгресі ОУН у Відні в 1929 р. Передчасно помер від туберкульозу, спричиненого московською кулею, що застрягла в легенях.

Олександр Кулик

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа