Спільна українсько-молдовська операція спецслужб проти “Бесарабської республіки”проти

Спільними зусиллями працівників СБУ Республіки Молдови і Украйни вдалося запобігти появі т.з. «Бессарабської народної республіки» на кшталт терористичних утворень «ДНР» і «ЛНР». Нове незаконне державне утворення Володимир Путін планував створити до 15 квітня поточного року. Тому, як повідомляв голова Служби безпеки України Василь Грицак, близько 500 спецназівців були терміново перекинуті в Одеський регіон, де одночасно провели кілька десятків обшуків, тим самим попередивши створення «БНР». Тоді ворог планував підірвати два мости, і дев’ять районів Бессарабії мали бути відрізані від основної території України, а це половина Одеської області. Після цього планувався захід так званих зелених чоловічків з території Придністров’я, де є російська тренувальна база.

Активні антитерористичні дії розпочалися одночасно і в Республіці Молдова, зокрема у місті Бельці, де вони були згруповані в організацію під назвою «Котовці». Сепаратисти вважають себе сподвижниками Григорія Котовського – відомого грабіжника, що став пізніше визначним революціонером і воєначальником.

Вже десятки «котовців» затримані правоохоронцями Молдови. А 23 грудня в ході спецоперації за грати потрапила ще одна група у складі чотирьох місцевих радикалів, що планували збройне захоплення влади у місті. До того ж у листопаді Національною поліцією РМ були заарештовані 13 сепаратистів.

В ході розслідування усі затримані дали пізнавальні свідчення про підготовку збройного перевороту в Бельцях з метою виводу населеного пункту зі складу Молдови і приєднання до так званої «Бессарабської народної республіки». Радикали зізналися, що мали намір захопити місцеву в’язницю з метою звільнення 400 ув’язнених. Ті мали приєднатися до повстанців і захопити одну із військових частин, щоб заволодіти зброєю. Крім того, доведена вербовочна діяльність арештованих, які добирали бажаючих взяти участь у бойових діях на сході України у складі російсько-терористичних збройних формувань «ДНР» і «ЛНР».

Як повідомив начальник Головного інспекторату поліції Молдови Георге Кавкалюк, усі затримані раніше були судимі за особливо тяжкі злочини, а в будинках затриманих було знайдено велику кількість вогнепальної зброї та боєприпасів. Ліквідації угрупування «Котовці» допомогло впровадження в його структуру співробітників правоохоронних органів.

Розслідування порушених кримінальних справ триває. Вік підозрюваних – від 24 до 47 років. Серед них є і одна жінка. Всім їм загрожує до 20 років позбавлення волі.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа