Спільна делегація агенцій ООН відвідала Східну Україну

Спільна делегація агенцій ООН відвідала східну Україну, де впроваджуються проєкти, які об’єднують напрямки надання гуманітарної допомоги та сприяння розвитку

sirkowycz1

9-11 лютого 2022 року східну Україну відвідали з візитом Оснат Лубрані, Координаторка системи Організації Об’єднаних Націй в Україні та Координаторка з гуманітарних питань, Дафіна Герчева, Постійна Представниця ПРООН в Україні, та Кароліна Ліндхольм Біллінг, Представниця УВКБ ООН в Україні.

Мета цього спільного візиту – моніторинг проєктів, які об’єднують напрямки надання гуманітарної допомоги та сприяння розвитку і спільно реалізуються ПРООН та УВКБ ООН. Мета поєднання цих двох напрямків діяльності полягає у задоволенні критичних потреб в гуманітарній допомозі та захисті таким чином, щоб забезпечити сталість результатів та одночасно посилити системи та підзвітність на місцевому рівні, забезпечуючи налагодження зв’язків і об’єднання зусиль в рамках діяльності з надання гуманітарної допомоги та сприяння розвитку, у тісній співпраці з місцевими органами влади та місцевими громадами. Об’єкти, які відвідала делегація є прикладом того, як цей підхід може забезпечити стійкі рішення для внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від конфлікту.

Проєкти розроблялися в тісній консультативній співпраці з місцевим населенням, у взаємодії з приватним сектором, місцевими та обласними органами влади. Органи влади забезпечували виділення бюджетних коштів, щоб гарантувати сталість започаткованих ініціатив та провідну роль місцевих суб’єктів.

Ці проєкти стали можливими завдяки підтримці Європейського Союзу. Інші важливі партнери – це Канада, Данія, Естонія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Швейцарія та Сполучені Штати Америки.

У м. Попасна Луганської області 9 лютого пані Лубрані, Герчева та Ліндхольм Біллінг відвідали церемонію відкриття оновленого реабілітаційного центру «Лелека» для дітей з інвалідністю.

На церемонії відкриття центру пані Лубрані зазначила, що центр полегшить доступ осіб з інвалідністю до необхідних їм послуг, а також сприятиме розвитку їх навичок та упевненості в собі.

«Познайомившись з дітьми та відданими своїй справі працівниками і волонтерами центру, втішно бачити, як цей центр сприяє повноцінному включенню осіб з інвалідністю до життя суспільства», – відзначила пані Лубрані.

Крім того, у Попасній делегація відвідала Університет третього віку, який заохочує продовження навчання протягом всього життя, а також побувала на борту мобільних центрів надання соціальних послуг. Ці пересувні бригади надають медичні і санітарні послуги, а також правовуі допомогуконсультації, соціально-психологічну допомогупідтримку, а також садово-городню допомогу і, а також багато інших видів послуг.

10 лютого пані Лубрані, Герчева та Ліндхольм Біллінг відвідали Мультифункціональний творчий простір розвитку для молоді у м. Торецьк (Донецька область). Цей творчий простір дає можливість дітям, переважно з соціально та економічно незахищених сімей, розвивати творчі здібності у безпечних умовах.

Далі делегація відвідала селище Нью-Йорк у Донецькій області і завітала до культурного хабу – платформи для громадських ініціатив, діалогу та концертів. Місцева молодь з гордістю пояснила, що у 2021 році селище повернуло собі початкову назву, після того, як 70 років воно носило назву Новгородське. Центр також слугує простором для вражаючої виставки фотопортретів, присвячених жінкам-лідеркам та активісткам громади.

Наступного дня делегація завітала до міста Авдіївка у Донецькій області. Там гості відвідали територіальний центр соціального обслуговування та надання соціальних послуг, який пропонує послуги психосоціальної підтримки, дозвілля та особистого розвитку для осіб похилого віку, які постраждали від конфлікту, у тому числі внаслідок розлучення з сім’єю та психологічної травми.

У Авдіївці для гостей дали виїзний концерт діти, які відвідують музичну школу майбутнього «Ренесанс». Наразі 22 вчителя у школі навчають біля 180 дітей грі на музичних інструментах та теорії музики, включаючи історію української музики.

Потім пані Лубрані, Герчева та Ліндхольм Біллінг взяли участь у відкритті нового травматологічного пункту на території Авдіївської центральної міської лікарні. Завдяки цьому покращенню розшириться доступ до послуг охорони здоров’я для багатьох українців, що проживають з обох боків лінії розмежування.

Представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг зазначила, що через тривалий конфлікт все ще існують критичні гуманітарні потреби, але підкреслила важливість – де це можливо – вирішувати їх у спосіб, який одночасно зміцнює потенціал місцевих громад та органів влади для захисту права та гідності населення сьогодні і в майбутньому:

«УВКБ ООН, як гуманітарна організація з мандатом захисту, надає різні види підтримки та допомоги, щоб допомогти особам або громадам, які перебувають у особливо вразливих ситуаціях, задовольнити негайні потреби, такі як психосоціальна підтримка, і прагне працювати в партнерстві з організаціями з розвитку, наприклад ПРООН, щоб поєднати свої програми з тими, які спрямовані на розвиток місцевих систем і структур. Таким чином задовольняються безпосередні потреби, але й створюються рішення для а для задоволення тих самих чи подібних потреб людей у майбутньому.

Ліндхольм Біллінг підкресила, що саме люди, які потребують допомоги та місцева влада є ключовими акторами Програми «Поєднання гуманітарного реагування, сталого розвитку та розбудови миру».

Водночас, пані Герчева побувала на відкритті місцевого суду, який припинив свою роботу після початку конфлікту у 2014 році. Нові комп’ютери та техніка для проведення відеоконференцій дадуть можливість негайно відновити засідання суду, що сприятиме доступу всіх українців до правосуддя.

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева наголосила, що всі люди повинні мати безперешкодний доступ до правосуддя, особливо ті, які живуть в уражених збройним конфліктом громадах на сході України.

«Збройний конфлікт та вируюча пандемія створили додаткові труднощі для здійснення правосуддя та верховенства права, обмеживши доступ до судів та ускладнивши пересування людей, які перетинають «лінію зіткнення» в пошуках правового захисту. – сказала пані Ґерчева. – Незважаючи на численні перешкоди та серйозні виклики, ПРООН та її партнери продовжуватимуть докладати всіх зусиль для розвитку потенціалу судової системи України.

Під час візиту делегація ООН також зустрілася з головами Донецької та Луганської обласних адміністрацій, щоб обговорити поточне партнерство та вивчити напрямки для посилення майбутньої співпраці.

Цей візит також надав можливість пані Лубрані, Герчевій та Ліндхольм Біллінг провести загальні зустрічі у мерії, щоб поспілкуватися з персоналом ООН, відповісти на запитання та висловити глибоку високу овдячність цінку за роботиу всіхм співробітниківам ООН, які працюють в Донецькій та Луганській областях.

Цей спільний візит став свідченням постійної роботи ООН на благо всіх українців, з особливим акцентом на найбільш уразливих категоріях. Він підкреслив потенціал для подальшого впровадження підходу, що передбачає поєднання напрямків надання гуманітарної допомоги та сприяння розвитку і прагнення ООН допомогти Україні досягти Цілей сталого розвитку, не залишивши нікого осторонь.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа