Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагатиме скасування незаконних спецдозволів на видобування природного газу, виданих за Януковича (список)

10 січня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила апеляційні скарги до Київського апеляційного адміністративного суду на 5 ухвал Окружного адміністративного суду міста Києва стосовно відмов в розгляді справ про визнання недійсними 5-ти спецдозволів на видобуток природного газу. САП просить скасувати незаконні ухвали суду першої інстанції. Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагатиме в Окружному адміністративному суді Києва визнати спецдозволи недійсними, оскільки вони були отримані з порушенням закону. Тому незаконний видобуток природних ресурсів України треба припинити.
Згідно з матеріалами розслідування на початку 2011 року ПАТ «Техноресурс», ТОВ «Парі» та ТОВ «Надрагаз» отримали від Міністерства охорони навколишнього природного середовища спецдозволи на видобування газу на Володимирському (Сумська область), Нікловицькому (Львівська область), Гуцулівському та Пилипівському (Івано-Франківська область) та Шереметівському  (Чернівецька область) родовищах.
Урядовий порядок видачі спецдозволів вимагає обов’язково погоджувати видачу документів із обласними Сумською, Львівською, Чернівецькою та Івано-Франківською радами. Але його не було. Тому  в серпні 2016 року САП звернулась з позовом до суду з вимогою визнати ці спецдозволи недійсними.
27 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд Києва залишив без розгляду позови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо визнання недійсними 5-ти спецдозволів на видобуток природного газу ПАТ «Техноресурс», ТОВ «Парі» та ТОВ «Надрагаз».
Суд вирішив, що САП пропустила піврічний термін для подачі адмінпозовів і відмовив у розгляді. Але підставою пред’явлення даних позовів саме антикорупційною прокуратурою є не факт виявленого порушення, а невжиття уповноваженим державним органом (Державна служба геології та надр України) жодних заходів на відстоювання інтересів держави. Окружний суд взагалі не надав правової оцінки цьому факту. Також нагадуємо, що новели законодавства від 2015 року позбавляють прокуратуру права звертатись до суду при виявленні самого лише факту виявленого порушення.
Довідково
Номери і дати надання спеціальних дозволів на видобування природного газу Міністерством охорони навколишнього природного середовища, які вимагає визнати недійсними Спеціалізована антикорупційна прокуратура:
 – ТОВ «Парі» спеціальний дозвіл на користування надрами Пилипівського родовища від 13.01.2011 № 5384
 – ТОВ «Парі» спеціальний дозвіл на користування надрами Шереметівського родовища від 13.01.2011 № 5387
 – ТОВ «Парі» спеціальний дозвіл на користування надрами Нікловицького родовища від 13.01.2011 № 5386
 – ПрАТ «Техноресурс» спеціальний дозвіл на користування надрами Володимирського родовища від 13.01.2011 № 5371
 – ТОВ «Надрагаз» спеціальний дозвіл на користування надрами Гуцулівського родовища від 13.01.2011 № 5352

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа