Спецоперація “Рибалка” ― російський матрос вивів з ладу ракетний корабель рф та перейшов на бік України

3 липня 2024 року під час пресконференції в “Укрінформі” вперше було розкрито деталі тривалої спецоперації ГУР МО України “Рибалка”, проведеної у співпраці з Легіоном “Свобода Росії” та проєктом “Хочу жить”.

Йдеться про пошкодження ракетного корабля держави-агресора росії “сєрпухов” та перехід на бік України чинного військовослужбовця балтійського флоту рф.

“На початку квітня цього року з’явилася інформація про інцидент, задимлення з малим ракетним кораблем “сєрпухов”, який перебуває у складі балтійського флоту рф на базі у місті балтійськ. Зараз ми можемо сказати, що це була частина операції “Рибалка”, яка тривала з 2023 року”, — заявив представник ГУР МО України Андрій Юсов.

З 2023 року російський матрос з позивним “Ґоґа” негласно доєднався до Легіону “Свобода Росії”, аби чинити спротив злочинному путінському режиму.

Упродовж тривалого часу з ризиком для власного життя цей росіянин, який 11 років прослужив на флоті та мав доступ до державної таємниці рф, передавав важливі дані для Сил безпеки та оборони України.

Коли перебування на кораблі та подальша робота в інтересах опору кремлю стала загрозливою, було сплановано та реалізовано активні дії всередині “сєрпухова”.

У підсумку диверсії вдалось суттєво зруйнувати ракетний корабель агресора зсередини та повністю знищити його засоби зв’язку та автоматизації.

Корабель “сєрпухов” проекту 21631 “буян-м” був спущений на воду у 2015 році — це одне із найсучасніших ракетних суден у складі флоту агресора, здатне використовувати ракети “калібр” та “онікс”.

Внаслідок нанесених ушкоджень російський корабель потребує тривалого та дороговартісного ремонту. Його виведення з бойового чергування є вкрай важливим фактором для Сил безпеки та оборони України.

Після активної фази спецоперації “Рибалка” матрос був виведений з російської території фахівцями проєкту “Хочу жить”. З собою він мав секретні матеріали, зокрема — про становище військово-промислового комплексу рф.

Передані документи вже допомагають ослаблювати агресора.

“Це перша наша операція на балтійському флоті [рф]. Для ворога вона стала шоком і великою несподіванкою. Після цієї операції відбулися перестановки, розслідування, покарання у середині балтійського флоту. Зрозуміло, що певні голови там полетіли”, ― сказав Андрій Юсов.

Зараз росіянин перебуває в Україні та продовжує боротьбу у складі Легіону “Свобода Росії”.

Нагадуємо, що здатися в полон та безпечно вийти з поля бою російські військовослужбовці можуть через офіційний бот проєкту “Хочу жить”: t.me/spasisebyabot

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа