Спадок каральної психіатрії: Станіслав Клих зазнав примусового психіатричного лікування в Росії

ailogoСтаніслав Клих, громадянин України, що був несправедливо ув'язнений в Росії у 2014 р. зазнає примусового психіатричного лікування за рішенням керівництва в'язниці.
Станіслава Клиха з 3 березня 2017 року утримують у колонії містечка Верхньоуральськ Челябінської області в Росії. Він витримав 12-ти денне голодування в липні 2017 на знак протесту проти свого ув'язнення, яке стало результатом відверто нечесного суду. Унаслідок цього він став недобре почуватися та написав до керівництва в'язниці прохання про надання медичної допомоги через низький тиск та рівень гемоглобіну. Замість того, щоб направити його до звичайної медичної установи, керівництво в'язниці 28-го серпня перевело Станіслава Клиха до психіатричної лікарні міста Магнітогорськ, де його проти волі утримували до 8-го вересня.
“В лікарні Станіславу Клиху примусово робили ін’єкції невідомих препаратів. Його мати говорить, що унаслідок цього “лікування” він почувається “задерев'янілим” і “поводиться як дитина”, не будучи здатним робити елементарні речі, такі як вмивання. Керівництво лікарні відмовляється повідомити, які саме препарати до нього застосовували і з якою метою. Після повернення з лікарні він також не був здатен керувати руками, а декілька пальців були ушкоджені. Таке ставлення може розглядатись як тортури. Ми боїмось, що відтоді Клих так і не отримав належної медичної допомоги” – зазначила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.
“До Саніслава Клиха в психіатричній лікарні могли застосовувати неприпустимі та брутальні методи, подібні до тих, що використовувались у каральній психіатрії в радянські часи. Його фактично зламали". - додала вона.
Після перебування у психіатричній лікарні Магнітогорська Станіслав Клих схуд на 15 кілограмів. За свідченнями його матері, Тамари Клих, котра мала змогу відвідати його 10, 11 та 12 жовтня, Станіслав мав пролежні, п'ять з його пальців були сильно ушкоджені.
Станіслава Клиха утримують у Вєрхньоуральську, за більш ніж 2500 кілометрів від місця проживання його матері. Через це мама Станіслава Клиха з моменту затримання у 2014 році змогла відвідати сина лише двічі.
Amnesty International оголошує акцію термінової допомоги та закликає писати листи до влади Російської Федерації з вимогами негайно розкрити деталі лікування та медичні препарати, які примусово застосовувались до Саніслава Клиха та забезпечити йому доступ до необхідного медичного забезпечення включно з оцінкою його психічного стану незалежним експертом;
А також закликами провести швидке, детальне, незалежне та неупереджене розслідування звинувачення з боку Станіслава Клиха щодо тортур, жорстокого ставлення та забезпечити йому доступ до ефективного лікування; та перевести Станіслава Клиха до в'язниці розташованої ближче до українського кордону та забезпечити йому можливість регулярно бачитись із власною матір'ю.
Підписати налогічне звернення онлайн можна за посиланням: http://cases.amnesty.org.ua/sprava/klyh

Адреси для листів:
Головний прокурор
Юрій Яковлєвіч Чайка
Головна Прокуратура
вул. В.Дмітровка, буд.15a 125993 Москва
ГСП- 3
Факс: +7 495 987 5841/ +7 495 692 1725
Уповноважений з захисту прав людини в Російській Федерації
Татьяна Ніколаєвна Москалкова
Вул. Мясніцкая, 47 107084, Москва
Факс: +7 495 607 7470 / +7 495 607 3977

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа