Спадкоємці Табачника й далі ”рулять” у сфері освіти

Підготував Василь Зоря

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти продовжує обростати скандалами. Ще в 2015 р., коли обирався склад НАЗЯВО, було дуже багато питань до особистостей, які потрапили до нього. Тоді МОН намагався не допустити, аби до установи увійшли персоналії, що підлягають люстрації. Зокрема – Віктор Бондаренко, екс-голова Державної атестаційної комісії. яка фактично роздавала вчені звання можновладцям часів президентства Януковича (та й до нього теж).  Потім НАЗЯВО «докоопутвалося» ще й плагіаторами Бондаренком Сергієм та Гураком Русланом .

Найцікавіше – далі.

В складі НАЗЯВО опинився і колишній керівник відділу гуманітарної освіти департаменту вищої освіти МОН  за часів Табчника Сергій Храпатий. Він відзначився запопадливістю і відданістю ідеям свого екс-патрона. Очевидці псевдонаукових виступів Храпатого опублікували витримки з його висловлювань під час одного з наукових семінарів у 2011 році на сайті «Майдан», зокрема:

«24 червня 2011 року у КПІ пройшов III міжвузівський науково-методичний семінар «Актуальні проблеми викладання історії України та історії української культури у вищій школі». Після вітального слова Юрія Якименка, про сучасний стан і перспективи інформатизації української освіти взявся розповідати к.ф.-м.н. Сергій Храпатий. Відчуваючи себе визначним фахівцем не тільки в інформатизації української освіти, але й в українській історичній науці, швидко взявся вчити «скотів-істориків (дослівно)» як саме та що саме треба писати в підручниках, та як правильно розуміти й подавати українську історію. Особливо дісталося галицьким хлопцям, що є на його визначну думку (і на жаль, не тільки його), купкою зрадників в українському П’ємонті – Галичині».

І ось тепер його обрано керівником Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, при чому, як кажуть спостерігачі, що були на виборах, обрано з численними порушеннями. 

З цього приводу народний депутат України Олег Медуниця вже звернувся прем’єр-міністра України Гройсмана з вимогою перевірити ці факти:

«Стурбованість і обурення у суспільстві викликав факт обрання головою Національного агентства Сергія Храпатого, який неодноразово відзначався антиукраїнськими заявами та підозрювався у причетності до шахрайських схем, підлеглого та однодумця Д. Табачника.

Крім того, сам процес виборів супроводжувався численними порушеннями. Зокрема, не було забезпечено таємності голосування, в приміщенні, де відбувалося голосування, були присутні сторонні особи, які могли впливати на результат волевиявлення, члени агентства отримавши бюлетені виходи в коридор, інші приміщення, радилися за кого проголосувати, повідомляли результати власного голосування тим, хто ще не проголосував тощо.

Зважаючи на зазначене, відповідно до ст. 15, 17 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу Вас у межах Ваших повноважень перевірити зазначені вище факти, та вжити відповідних заходів щодо недопущення призначення Сергія Храпатого на посаду Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти», – йдеться у зверненні нардепа.

До речі, колишні «регіонали від освіти» продовжують «триматися на плаву» і в інших державних установах. Наприклад, директором столичного Палацу дітей та юнацтва призначили екс-голову Департаменту освіти КМДА за часів регіонала Олександра Попова Оксану Добровольську, в апараті МОН також помічені люди, що працювали за часів режиму Януковича, наприклад, Алла Середницька – начальник відділу позашкільної освіти Департаменту професійної освіти МОН, виховної роботи та захисту прав дитини. Щоправда, високих посад в період 2010-2013 рр. вони не обіймали.

Додамо, що Сергія Храпатого називають креатурою народного депутата від Херсону Сергія Співаковського, екс-проректора Херсонського державного університету. Його в свою чергу пов’язують зі скандальним нардепом Ігорем Кононенком, а дисертацію самого Співаковського вважають «списаною» з чужих наукових робіт.

Джерело: mnk

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа