Союз громад української Бессарабії проти сепаратизму

В місті Рені Одеської області 11 лютого відбулася конференція Союзу громад української Бессарабії за участю місцевих депутатів, бізнесменів і громадських активістів. Представники Рені, Ізмаїла, Болграда, Татарбунар й інших міст регіону обговорювали проблеми соціально-економічного розвитку, а також питання мови і культури.

Боротьбу з сепаратистськими настроями в суспільстві учасники зібрання вважають однією із найактуальніших проблем краю. Саме для вирішення її вони і створили Союз громад української Бессарабії. У рамках цієї програми планується й надалі практикувати такі зустрічі для вироблення комплексу рекомендацій для поліпшення ситуації в Бессарабії спільно з Одеською ОДА.

«Звичайно, ми переживаємо нелегкі часи – значно упав товаропотік через порт Рені, знижуються соціальні виплати. Трасу Одеса-Рені ніхто так і не ремонтує, відсутнє пряме залізничне сполучення – фактично ми перебуваємо в ізоляції. Наші села не мають доступу до водопостачання і теплопостачання. Союз громад української Бессарабії створений, щоб знайти вирішення існуючих проблем», – заявив у вступному слові екс-мер Рені Сергій Колевич.

В свою чергу, депутат Ренійської міськради Віталій Нікула підкреслив важливість розвитку регіону в культурній та гуманітарній сфері: «На фоні економічних проблем, зростає соціальна і культурна напруга. З’являються деструктивні сепаратистські сили, що провокують людей. Це не повинно мати місце в єдиній Україні. Ми повинні повноцінно забезпечити культурні, мовні й інші права всіх народностей Бессарабії – це й стане механізмом захисту від зовнішнього впливу».

Напередодні цієї конференції в Кишиневі пройшов молдавсько-український бізнес-форум, організований за підтримки дипломатичних представництв двох держав. Там Україна ініціювала проект створення міжнародної економічної зони Рені-Джурджулешти-Галац, реалізація якого дозволить Україні, Молдові й Румунії перейти від конкуренції до об’єднання потенціалу портів.

А 4 лютого Ізмаїл відвідав заступник губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі
з питань інвестицій і розвитку Саша Боровик. В ході зустрічі він сказав про Бессарабію, що це край з великим потенціалом, якому поки що далеко до процвітання. А ще повідомив, що найближчим часом команда Саакашвілі відвідає регіон з тривалим візитом для детального вивчення інвестиційної привабливості Бессарабії і визначення напрямків розвитку краю.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа