Соціологія каже, що популярність партій трохи змінилася

Основні результати опитування

 

Опитування Центру «Соціальний моніторинг» свідчить, що явка на парламентських виборах буде досить високою, принаймні достатньою для того, щоби вибори відбулися. Якби вибори відбувалися на момент опитування,половина (52,0%) респондентів «обов’язково взяла б участь» у голосуванні. Крім того, чверть (23,9%) респондентів «скоріше брали б участь» у голосуванні.

Серед респондентів, які братимуть участь у виборах та визначилися із своїм електоральним вибором за «Блок Петра Порошенка» планують проголосувати 39,8%, за Радикальну партію Олега Ляшка – 11,2%, за «Народний фронт» – 10,4%, за ВО «Батьківщина» – 5,9%, за ВО «Свобода» – 5,2%, за партію “Громадянська позиція» – 5,2%, за Партію “Сильна Україна” – 5,1%.

На межі подолання 5-відсоткового бар’єру перебуває Політична партія “Опозиційний блок” (4,9% прихильників). Непогані шанси потрапити до парламенту також має Політична партія “Об’єднання “САМОПОМІЧ” (4,4%).

У суспільстві є великий запит на оновлення влади, на очищення влади від корупції та некомпетентності. Більшість (63,5%) опитаних вважає, що люстрація необхідна, цього вимагає справедливість. Значно менше (25,5%) тих, хто дотримується думки, що в люстрації немає потреби. Адже важливе не минуле політика або чиновника, а як він/вона працює. (Не визначилися з відповіддю – 11,1% респондентів).

Більше половини (64,3%) опитаних схильні вважати, що люстрація повинна поширюватись лише на тих, чия вина доведена. Значно менше (22,6%) респондентів поділяють радикальну точку зору, що люстрація повинна поширюватись на всіх, незалежно від наявності доказів вини окремої людини. (Не визначилися з відповіддю – 13,1% опитаних).

Українські громадяни неоднозначно сприйняли Закон про люстрацію, який нещодавно підписав Президент Петро Порошенко. Майже половина(43,2%) опитаних припускає, що закон про люстрацію може буде використаний для розправи з політичними опонентами, для репресій по відношенню до опозиції. Не згодні з такою точкою зору – 38,0% респондентів. Чимало (18,9%) опитаних не визначилися з відповіддю, що також показово.

Українське суспільство чітко усвідомлює, наскільки важливою цінністю є мир, наскільки важливо домогтися, щоби перемир’я не перервалося. Більшість (61,0%) опитаних дотримується думки, що не можна допустити відновлення воєнних дій у зоні АТО, що перемир’я потрібно зберігати за будь-яку ціну. Значно менше тих (25,4%), хто виступає за продовження АТО до повного встановлення контролю над територіями, що контролюються представниками ДНР і ЛНР. (Частина респондентів – 13,6% не визначилися з відповіддю).

Опитування Центру «Соціальний моніторинг» – це «перша хвиля» передвиборчого моніторингу електоральних орієнтацій населення. України. Центр «Соціальний моніторинг» планує до 26 жовтня провести ще декілька електоральних вимірів, а в день виборів передбачає провести національний екзіт-пол.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа