Сьогодні – відкриття виставки «Аеропорт… Пекельна смуга»

20 січня 2016 р. о 14.00 в увідному залі головної експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27) відбудеться відкриття виставки «Аеропорт… Пекельна смуга» та зустріч з героями і членами їхніх родин.

Виставка створена до Дня пам’яті останніх захисників Донецького аеропорту і є першою спробою музейними засобами розповісти про епопею героїчної оборони. Матеріали для спецпроекту науковці збирали по всій Україні. Фото, документи, особисті речі передавали батьки й дружини загиблих. Поштою або за допомогою волонтерів «кіборги» направляли своє військове спорядження. Усього представлено понад 400 артефактів.

Виставка розповідає про долі 53 захисників ДАПу, які брали участь у боях упродовж усіх 242 діб героїчної оборони. Серед них – перший загиблий захисник Дмитро Андрусенко; наймолодший полеглий 18-річний Сергій Табала; загиблий від кулі снайпера командир взводу штурмової роти Геннадій Дощенко; командир танка Олександр Лавренко, який перед загрозою полону та захоплення бойової машини підірвав себе гранатою; убитий бойовиками в полоні Ігор Брановицький; один із командирів ДУК «Правий сектор» Валерій Краснян; Герой України Євген Межевікін та інші.

Найкритичніші миттєвості боїв відображають фото Сергія Лойка, єдиного представника іноземних ЗМІ, що побував у Донецькому аеропорту.

Серед матеріалів воїнів – і їхні «залізні побратими». Увесь у кіптяві з аеропорту до Музею доставлений автомобіль «ISUZU TROOPER», що не раз рятував життя бійцям 3-го окремого полку спецназу. Поряд – переобладнана у справжню бойову машину «Нива», що належала загиблому в останньому бою Івану Зубкову, Герою України посмертно.

У відкритті виставки візьмуть участь захисники аеропорту: Андрій Шараскін – боєць ДУК «Правий сектор», капітан Олександр Скиба – командир роти 80-ї аеромобільної бригади, Євген Ковтун – коректувальник 93-ї окремої механізованої бригади та члени родин загиблих «кіборгів» – Вадима Шешені, Євгена Подолянчука, Олександра Хруля, Андрія Кулягіна, Романа Бочарова, Дмитра Ільницького, Івана Лесникова та ін.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа