Сьогодні в Чикаґо лекція”: «Практики нормативної фемінності в таборах як протидія руйнівним діям ГУЛАГу»

П’ятниця, 12 листопада, 19:00 за місцевим часом

Презентація книги та лекція.

Вхід $10,00

Книги будуть доступні для продажу.

(Презентація книги та лекція буде англійською мовою.)

To Remain a Ukrainian Woman

Книга: «Виживання як перемога» Українки в ГУЛАГу, Ph.D Оксана Кісь.

Лекція: «Залишатися українкою: практики нормативної фемінності в таборах як протидія руйнівним діям ГУЛАГу»

Сотні тисяч українок були засуджені до ГУЛАГу в 1940-1950-х роках, але лише близько половини з них вижили. Цією книгою Оксана Кісь здійснила перше антропологічне дослідження повсякденного життя радянських примусово-трудових таборів, яке переживали українські жінки-в’язні. На основі письмових мемуарів, автобіографій та усних розповідей понад 150 тих, які вижили. У ньому детально розповідається про опір жінок жорстокості табірних умов не лише через збереження звичаїв і традицій з повсякденного побуту, а й через часте усунення регіональних та конфесійних відмінностей.

Цю книгу обов’язково потрібно прочитати всім, хто цікавиться гендерними стратегіями виживання, пристосування та опору дегуманізуючим ефектам ГУЛАГу.

Оксана Кісь (1970) — історик і антрополог-фемініст, завідувачка відділу соціальної антропології, провідна наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України (у Львові). У квітні 2018 року здобула науковий ступінь «доктор наук» в Інституті українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа