Сьогодні допомогу Україні та Ізраїлю починають розглядати окремими законопроектами в Конґресі США

Вашинґтон, 15 квітня (Reuters) – Палата представників США розгляне допомогу Ізраїлю та Україні як окремий закон цього тижня, заявив у понеділок спікер-республіканець Майк Джонсон, більш ніж через два місяці після того, як Сенат ухвалив законопроект, який поєднує обидва закони.

Залишаючи засідання республіканців у Палаті представників у понеділок увечері, Джонсон сказав, що розділена палата розгляне загалом чотири законопроекти, які також включатимуть допомогу Тайваню, союзникам США в Індійсько-Тихоокеанському регіоні та пріоритети національної безпеки США.

“Ми знаємо, що світ спостерігає за нами, щоб побачити, як ми відреагуємо”, – сказав Джонсон журналістам. «Вони спостерігають, чи буде Америка захищати своїх союзників і наші власні інтереси в усьому світі. І ми будемо».

Допомога США була відкладена через небажання Джонсона розглядати двопартійний законопроект на суму 95 мільярдів доларів, ухвалений Сенатом у лютому, включаючи 14 мільярдів доларів для Ізраїлю, а також 60 мільярдів доларів для України.

Також були включені мільярди для зміцнення союзників в Індо-Тихоокеанському регіоні, де Китай стає все більш наполегливим, і для міжнародної гуманітарної допомоги.

Джонсон сказав, що нові законопроекти Палати представників передбачають приблизно такий самий обсяг іноземної допомоги, як і законопроект Сенату, але включатимуть відмінності, включаючи певну допомогу у формі позики.

Республіканці планують оприлюднити законодавчий текст уже у вівторок вранці, але перед голосуванням будуть розглядати його протягом 72 годин. Джонсон сказав, що голосування щодо прийняття може відбутися пізно в п’ятницю.

Поштовх до надання допомоги набув гостроти після того, як у вихідні Іран здійснив ракетну та безпілотну атаку на Ізраїль, незважаючи на шалену опозицію в глибоко розділеному Конґресі.

Три з чотирьох законопроектів, які запропонував Джонсон, стосуватимуться України, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанського регіону. Склад четвертого став не відразу ясним.

Прихильники наполягали, що широка іноземна допомога, ухвалена за підтримки 70% у Сенаті, отримала б таку ж підтримку в Палаті представників.

Однак Джонсон назвав низку причин для затримки, серед яких необхідність зосередити кошти платників податків на внутрішніх проблемах і небажання приймати рішення Сенату без додаткової інформації.

Джонсон також стикається з погрозами з боку жорстко правих республіканців усунути його з посади спікера, якщо він дозволить надати допомогу Україні. Багато правих, особливо тих, хто тісно пов’язаний із колишнім президентом Дональдом Трампом, який скептично ставився до допомоги Києву в його боротьбі з Росією, люто виступає проти надсилання Україні ще мільярдів доларів.

Кокус свободи Палати представників — група республіканців із близько трьох десятків членів — оприлюднив заяву в понеділок, у якій закликав надати допомогу Ізраїлю, але не Україні, і відкинув як «фальшиві» будь-які припущення про те, що напад на Ізраїль має допомогти полегшити шлях на збільшення коштів для Києва.

Конґресмен Енді Біґґс, член Freedom Caucus, сказав журналістам, що йому сподобалася ідея окремих законопроектів, але він мав побачити їх, перш ніж голосувати за них.

Перегляд за оборонною промисловістю

Це питання уважно стежать у промисловості. Американські оборонні підрядники можуть опинитися в черзі на великі контракти на постачання обладнання для України та інших американських партнерів, якщо додаткове фінансування буде прийнято. Прихильники гуманітарної допомоги наголошують, що схвалення законопроекту про Україну створить багато робочих місць для американців.

Білий дім наполягав на тому, щоб Джонсон дозволив голосування, як і республіканці та демократи в Сенаті. «Якщо республіканці Палати представників винесуть додатковий законопроект (законопроект про витрати) у Сенаті, я вважаю, що він буде прийнятий сьогодні, надійде на стіл президента сьогодні ввечері, і Ізраїль отримає необхідну допомогу до завтра», — сказав лідер демократів у Сенаті Чак Шумер у Сенаті. понеділок.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл сказав своїм колегам-законодавцям: «Настав час для Конґресу здійснити термінові інвестиції, які знадобляться нашій промисловій базі, нашим силам і нашим партнерам, щоб протистояти зростаючим і пов’язаним загрозам, з якими ми стикаємося, і випередити їх».

Головний демократ у Палаті представників, Конґресмен Хакім Джеффріс, у понеділок надіслав листа до своєї фракції, у якому висловив необхідність підтримки України, а також Ізраїлю.

«Серйозні події минулих вихідних на Близькому Сході та в Східній Європі підкреслюють необхідність для Конґресу діяти негайно. Ми повинні негайно розглянути двопартійний і всеосяжний законопроект про національну безпеку, прийнятий Сенатом», – написав Джеффріс.

У понеділок Україна знову закликала союзників до «надзвичайних і сміливих кроків» щодо забезпечення протиповітряної оборони, щоб допомогти захиститися від хвиль російських авіаударів, які завдавали руйнування її енергетичній системі в останні тижні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа