Словенія відправляє дипломатичну місію до Києва на чолі із генералом

Боян Пограйц
Уряд Словенії ухвалив рішення про направлення до столиці України групу дипломатів-добровольців на чолі із тимчасовим повіреним у справах. Не виключено, що місію очолить бригадний генерал, ветеран війни за незалежність Словенії, нині держсекретар Боян Пограйц.
Міністерство закордонних справ повідомило, що «Словенія направляє до Києва тимчасового повіреного у справах, який виконуватиме там дипломатичні обов’язки в порядку, визначеному Законом про закордонні справи, на основі оцінки ситуації”. Хоча серед членів місії можливо будуть представники Міністерства оборони, не йдеться про «озброєну військову дипломатичну місію», зазначили у МЗС.
Дипломатичне представництво, яке Словенія направить в Україну, діятиме на рівні повіреного у справах і матиме повні повноваження на час надзвичайної ситуації в країні, заявив прем’єр-міністр Янез Янша. «Я радий, що як тільки ми опублікували заклик, ми отримали заявки від добровольців із різних інституцій, які мають досвід, адже вони там уже працювали», – додав він.
Міністр оборони Матей Тонін заявив, що він щасливий, що знайшлися “сміливі люди, які готові ризикувати, щоб допомогти українському народу та всій Європі досягти миру”. За його словами, «це буде чітким повідомленням українцям, що ми віримо в їхній успіх».
Неофіційно словенські ЗМІ повідомляли, що тимчасовим повіреним у справах в Україні має стати бригадир армії Словенії Боян Пограйц , нині державний секретар в кабінеті прем’єр-міністра з питань військових, оборони та закордонних справ. Але Янша поки не назвав ім’я очільника місії.
«Після завершення всіх процедур вам повідомлять усі деталі та імена. Це дипломатичне представництво, в якому провідну роль відіграє Міністерство закордонних справ, яке має підготувати відповідні процедури, які зрештою затверджує уряд», – сказав Тонін.
Янша повідомив, що Словенія також має кандидатів на участь у дпломатичної місії ЄС у Києві, якщо Союз вирішить піти на цей крок. Він додав, що переговори з цього приводу на рівні ЄС ще тривають.
На початку війни в Україні посол Словенії в Україні Томаж Менцін, як і більшість його колег з європейських країн, залишив Київ. За даними МЗС, з 21 березня посол тимчасово перебуває в Польщі біля кордону з Україною, де виконує всі дипломатичні завдання, включно з наданням консульської допомоги та підтримкою контактів з дипломатичним корпусом.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа