Словенія повертає посла до Києва

276237844_1294618604352391_1381940540670387409_n

Про це повідомив прем’єр-міністр Словенії Янез Янша.
Любляна відправить свого дипломатичного представника та команду посольства назад до столиці України наступного тижня, повідомив глава словенського уряду у Twitter 20 березня.
За словами Янші, йдеться про дипломатів, що вирушать до Києва добровільно.
Посол Словенії в Києві Томаж Менцін виїхав із словенськими співробітниками з Києва після нападу Росії на Україну, тому приміщення посольства наразі порожні.
Цього тижня в інтерв’ю Televizija Slovenija прем’єр нагадав, що багато важливих дипломатів покинули Україну за кілька днів до початку вторгнення, через що, за його словами, у державі відчули себе самотніми та покинутими.
За словами очільника словенського уряду, зараз в українській столиці перебувають лише посли Польщі та Ватикану.
Наразі Словенія прагне, щоб Європейський Союз повернув свого представника в українську столицю.
Україна потребує прямої дипломатичної підтримки, щоб якнайшвидше припинити агресію та здобути мир, наголошує Янша.
Він зазначив, що повернення дипломатичного представника ЄС було першою пропозицією після повернення трьох прем’єр-міністрів ЄС, які відвідали Київ цього тижня – окрім Янші, це були прем’єр-міністри Польщі та Чехії Матеуш Моравецький та Петр Фіала .
В той же час, прем’єр-міністр наголосив, що є ризик, тому потрібні дипломати, що погодяться на роботу в Україні добровільно. Але, якщо в усьому дипломатичному корпусі ЄС немає людини, яка б принаймні була такою ж сміливою, як дипломат Ватикану, то ми не гідні дипломатії, підкреслив Янша, додавши, що це стосується і словенської дипломатії.
❗Дипломатію маємо для того, щоб вирішити ситуацію, дати можливість переговорів у той час, коли відбуваються конфлікти, не маємо її для банкетів, наголосив він.
На фото: Президент України Зеленський з прем’єр-міністром Словенії Яншою в Києві, 15 березня 2022 року.

Балканський оглядач

 

Джерело: https://www.delo.si/novice/slovenija/jansa-slovenija-v-kijev-vraca-diplomatskega-predstavnika/?fbclid=IwAR165lInNeZuTrV4mgqleVLmcoZV_q_MS9AAB1x7Cl5SY_bYI_2unV4_Zz4#&gid=1&pid=1

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа