Слід від вибуху з Дебальцеве – у Варшаві

3 жовтня у Варшаві у палаці Кролікарня відкрився мистецький фестиваль «Комментаторкі», у якому взяли участь 5 українських та 5 російських художниць. Одна з робіт фестивалю присвячена тривалим обстрілам Дебальцеве, міста, що знаходиться на лінії вогню у Донецькій області.

photo1

Порожню міну з Дебальцеве, де навіть за днів перемир’я практично не переривалися обстріли, виставлено ​​в інсталяції Євгенії Бєлорусець, що називається «Око і сонце». Художниця пропонує відвідувачам виставки розповсюдити по Варшаві листівки з графічним слідом від цієї міни та пов’язаною з ним оповіддю.

На охопленій війною території втрачає сенс інформація про витоки цієї війни, про її історію та причинно-наслідкові зв’язки. Залишається власне подія насильства, позбавлена коріння, логіки, наділена владою, що скасовує поділ між національним і інтернаціональним, внутрішнім і зовнішнім, приватним і суспільним.

Ця подія стає новою точкою для відліку часу. Її приневільні глядачі – найменш захищені городяни, що відкладали свій від’їзд з обстрілюваних територій до того моменту, коли зрозуміли, що можливості виїхати втрачені, і вони є зуручниками у тюрмі цілоденних військових дій.

photo2

Разом з листівками сліди цієї війни вийдуть за межі дестабілізованих територій. Адже якщо ми знаходимося поруч з війною, ми не можемо сподіватися на те, що її сліди обійдуть нас стороною.

photo3

Виставка “Коментаторки” відкрилася вчора о 18:00 у Варшаві в палаці Кроликарня. У виставці беруть участь художниці з України та Росії Алевтина Кахідзе, Ліза Бабенко, Євгения Бєлорусець, Лузіне Дьяньян, Ольга Житліна, Марія Гончар, Леся Хоменко, Марія Кіселева, Єкатерина Лазарева, Любов Матюніна

Детальніше про виставку Комментаторки http://komentatorki.natemat.pl/118849,program-festiwalu

Received: by 10.64.19.10 with HTTP; Sat, 4 Oct 2014 04:54:08 -0700 (PDT)
Date: Sat, 4 Oct 2014 14:54:08 +0300

 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа