СКУ закликає визнати депортацію кримськотатарського народу геноцидом та прискорити деокупацію Криму

Світовий Конґрес Українців (СКУ) разом з багатомільйонною українською діаспорою приєднується до кримських татар у всьому світі у відзначенні 75-ої річниці депортації кримськотатарського народу з Криму та у вшануванні численних жертв цього геноциду, який вчинив комуністичний тоталітарний режим Радянського Союзу.
18-20 травня 1944 р. за наказом радянського диктатора Йосифа Сталіна близько 200 тисяч етнічних кримських татар було в грубий спосіб депортовано зі своєї історичної батьківщини у віддалені райони Радянського Союзу. Майже половина з них загинула внаслідок нелюдського переселення та насильницького утримання у місцях вигнання. Крім того, в Криму було знищено матеріальну і духовну спадщину кримських татар, конфісковано їхнє майно, закрито бібліотеки, школи, мечеті та змінено тисячі історичних назв місцевостей.
У березні 2014 р., після нелегальної окупації Криму Росією, кримські татари знову стали суб’єктом переслідування, поставши перед систематичними грубими порушеннями людських, національних і релігійних прав. Регулярною практикою на півострові стали обшуки, залякування, незаконні затримання, судові процеси, вбивства і погрози по відношенню до кримськотатарських активістів і тих, які наполягають на своїй українській ідентичності. За сфальсифікованими звинуваченнями було заборонено діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та закрито центри культурного і релігійного життя та незалежні засоби масової інформації.
Як у 1944 р., так і тепер Москва грубо порушує норми міжнародного правопорядку і людські права задля втілення в життя своїх імперських геополітичних планів, які сьогодні є серйозною загрозою для миру і безпеки в усьому світі.
“Світовий Конґрес Українців закликає уряди країн світу і міжнародні організації визнати депортацію кримськотатарського народу геноцидом, як це в 2015 р. зробила Україна і кілька днів тому Литва, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод. – Ми також закликаємо міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію, включно й шляхом розширення санкцій, для прискорення деокупації Криму та якнайшвидшого звільнення Олега Сенцова і всіх 70 українських політв’язнів, які протистояли російській агресії, зокрема і в Криму, та 24 поневолених українських моряків”.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа