СКУ привітав визнання ЄС про виконання Україною Угоди про асоціацію

SKU-logocol2-300x189

Світовий Конґрес Українців (СКУ) вітає Звіт Європейського Союзу (ЄС) про виконання Україною Угоди про асоціацію, опублікований 7 листопада 2018 р. Європейською Комісією (ЄК) та Європейською службою зовнішньої дії (ЄСЗД). У Звіті підкреслюються останні досягнення процесу реформ в Україні в рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, включаючи Поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, і пропонуються шляхи подальшого вдосконалення.

Звіт визнає позитивну тенденцію в ухваленні та здійсненні ґрунтовних реформ у політичній, економічній та соціальній сферах України. Зокрема у 2018 р. Україна ухвалила низку важливих законів та підзаконних актів у сфері децентралізації, захисту прав інтелектуальної власності, навколишнього середовища, корпоративного права, безпеки харчових продуктів та енергетики. У Звітi також відзначається поступ у реалізації галузевих зобов’язань України згідно з Угодою про асоціацію, включаючи санітарні та фітосанітарні норми, правила торгівлі, державні закупівлі, енергоефективність, фінансові послуги та банківську сферу, митні, бухгалтерські та аудиторські послуги. Реформи в галузі охорони здоров’я, пенсійного забезпечення та освіти також послідовно втілюються в життя.

ЄК та ЄСЗД відзначають схвалення законодавства про створення Вищого антикорупційного суду в червні 2018 р. та наголошують на важливості прозорого конкурсу з відбору суддів за участі міжнародних експертів. Деякий прогрес також присутній у питанні перевірок електронних декларацій Національним агентством з питань запобігання корупції. Нещодавно агентство запустило нове автоматизоване програмне забезпечення, яке, за умови належного використання, здатне здійснювати такі перевірки значно швидше. Звіт також вітає запуск нового Верховного Суду України у грудні 2017 р. після конкурсного відбору, що був «безпрецедентно прозорим». ЄК та ЄСЗД також привітали призначення Президента Конституційного Суду України, а також посилену незалежність Суду від політичного втручання.

Визнаючи справжній прогрес реформ в Україні, ЄК та ЄСЗД закликають українську владу зберегти та посилити темп змін напередодні президентських та парламентських виборів у березні та жовтні 2019 р., у тому числі й боротьбу з корупцією.

“Світовий Конґрес Українців вітає Звіт ЄС про виконання Україною Угоди про асоціацію із позитивною оцінкою реформ в Україні, закликає українську владу активно проводити такі реформи та заохочує Європейський Союз і надалі підтримувати Україну на її беззаперечному шляху європейської інтеграції,” – зазначив Президент СКУ Евген Чолій.

З офіційним прес-релізом Європейської Комісії на цю тему можна ознайомитись ТУТ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа