Скорочення викладання історії у вишах є прямою загрозою національній безпеці

В умовах триваючої агресії, окупації та інформаційної війни зі сторони Росії, скорочення викладання історії у вишах загрожує національній безпеці України. Про це заявляє декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, доктор історичних наук Іван Патриляк.

patrylyak-2«”Самоліквідація” викладання історії України відверто сприяє агресорові у його замірах розколоти українську державу з допомогою культивованих російською пропагандою історичних міфів, поставити під сумнів право українського народу на власну державність і, загалом, відмовити українцям у праві називатися окремим народом», — наголосив він.

Історик переконаний, що скасування вивчення історії України на непрофільних факультетах вишів обернеться, без перебільшення, національною катастрофою, сприятиме розквіту серед молоді ідей «русского мира», поширенню пропаганди сепаратистських рухів у різних куточках держави та поступово руйнуватиме почуття національної ідентичності.

Іван Патриляк зауважує, що сьогодні історія України, яка читається на непрофільних факультетах, – не елементарна навчальна дисципліна, а джерело формування історичної свідомості студентської молоді: «Це потужна зброя у боротьбі з російською історичною пропагандою, незамінний інструмент у процесі становлення громадянської свідомості, важливий засіб для підвищення резистентності української молоді до ворожих історичних міфів, а відтак – вагома складова національної безпеки».

На його думку, аргумент про «дублювання шкільного і вузівського курсів історії України» є відірваним від реальності, адже в окремих регіонах України вітчизняна історія, на жаль, подається школярам у, м’яко кажучи, деформованому вигляді. «Відтак, для багатьох молодих людей, які приїжджають на навчання до вищих шкіл, приміром Києва, Львова чи Дніпропетровська, курси з історії України стають справжнім одкровенням, спонукають до позитивних світоглядних змін, формують у них відчуття причетності до єдиного українського державного простору».

Як відомо, нещодавно Міністерство освіти і науки України скасувало відомчий наказ № 642 від 09 липня 2009 року «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента», яким передбачалося обов’язкове вивчення дисциплін гуманітарної підготовки, серед яких, зокрема, українська мова, історія України, філософія, іноземна мова.

Своє занепокоєння з цього приводу вже висловили широкі кола громадськості та науковців, зокрема Український інститут національної пам’яті та Центр досліджень визвольного руху.

Водночас, Міністр освіти Сергій Квіт за результатами наради, що відбулась 3 лютого за участі віце-прем’єр-міністра В’ячеслав Кириленка, голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича та інших видатних діячів в галузі культури та історії, заявив, що Міністерство готує новий наказ з необхідними рекомендаціями автономним університетам про збереження обов’язкового викладання історії, філософії, історії української культури та ін., і кількість їх годин буде збільшуватися.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа