Скорботне прощання з пам’ятником архітектури

22 грудня активісти ДемАльянсу і небайдужі одесити провели акцію протесту проти незаконної забудови історичного центру міста. Вони влаштували скорботну ходу і поклали траурні вінки до новобудови в Красному провулку, де зводиться 6-поверховий готель, замість реконструкції прибуткового будинку Мангубі, зведеного 1832 році.

Скорботне прощання з пам’ятником архітектури_html_d9d67aeb

Учасники акції зібрали підписи під вимогою відставки директора міського управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Андрія Шелюгіна. Одеситів обурило, що перед початком будівництва частина будинку була виведена із статусу пам’ятника, що в перспективі може завадити частині історичного центру потрапити у список об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Під час акції Андрій Шелюгін прийшов до активістів з планом реконструкції будинку і завірив їх, що зайвий поверх не буде добудований. Та активісти не повірили йому, вони прийшли до самого управління, де обклеїли вхідні двері листівками. Потім вони попрямували до міської ради, де подали заяву з вимогою звільнити Андрія Шелюгіна з посади глави управління і провести службове розслідування щодо виконання ним своїх службових повноважень.

Як зазначив голова ДемАльянсу Гліб Жаворонков, саме під керівництвом Шелюгіна останні роки в Одесі відбуваються кричущі порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини. Місто стрімко втрачає своє історичне обличчя, перетворюючись в одну велику будову. Характерним прикладом є об’єкти за адресами: Дерибасівська, 23, Осипова 28, Велика Арнаутська 30, Асташкіна 29 і безліч інших.

Дуже прикро, що тепер новобудова спаплюжила і будинок Мангубі. Він був зведений у 1832 році як прибутковий дім Ротта. Проект був розроблений відомим архітектором Георгієм Торрічеллі. У 1842 році приміщення реконструйоване за проектом Франца Боффо, який подарував місту Потьомкінські сходи і парадну площу з пам’ятником Дюку Рішельє. З 1875 року дім стає власністю родини Мангубі й з тих пір носить їх ім’я. І ось тепер замість реставрації відбулося знесення частини пам’ятника архітектури з подальшим спорудженням готелю, фасад якої не має органічного зв’язку з домом Мангубі.

Як стало відомо, проектом керують американці Скотт Сігот і Девін Баттлі – саме вони є власниками ТОВ «Готель Мілано», яке виступає замовником робіт і, очевидно, буде експлуатувати готель після його побудови. Тож відповідальність за паплюження архітектурного обличчя Одеси лежить і на них.

Сергій Горицвіт

Скорботне прощання з пам’ятником архітектури_html_307dfb8d

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа