Скеровано до суду справу щодо завдання понад 180 млн грн збитків на реалізації дизельного палива

diesel

12 жовтня 2023 року прокурор САП скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього виконувач обов’язків Голови Державного агентства резерву України, який за пособництва ще трьох осіб у 2021 році, зловживаючи службовим становищем, використовуючи завідомо підроблений звіт про оцінку майна, реалізував за завідомо заниженою вартістю 18 тис. тон дизельного палива, чим завдав збитків на суму 180 млн грн.

Досудовим розслідуванням, яке здійснювали детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП, встановлено, що на початку 2021 року аукціонним комітетом Держрезерву України затверджено лоти для реалізації матеріальних цінностей, серед яких дизельне паливо у кількості 18 тис. тон. Після затвердження даного лоту у т.в.о. Голови Держрезерву – голови тендерного комітету виник злочинний умисел на реалізацію вищевказаного палива за заниженою ціною та одержання переможцем такого аукціону неправомірної вигоди у вигляді різниці між ринковою вартістю та вартістю реалізації палива на аукціоні.

До вчинення злочину т.в.о. Голови Держрезерву залучив декілька осіб, серед яких начальник відділу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, який входив до складу аукціонного комітету Держрезерву, директор ТОВ, що проводило оцінку палива та рецензент оцінки.

У квітні 2021 року аукціонним комітетом проведено аукціон з реалізації дизельного палива. Під час проведення відкритих торгів, які за своїм змістом носили характер узгоджених дій учасників таких торгів, переможцем аукціону оголошено учасника з ціновою пропозицією – 214 млн грн. Відповідно до звіту про оцінку майна вартість 1 тони цього палива складала близько 11 750 грн.  

Проте проведеними експертними дослідженнями встановлено, що реалізоване дизельне паливо належало до палива марки ДП-Л-Євро 5 і за ринковою вартістю коштувало більше ніж на 180 млн грн, а тому Держрезерву завдано збитків на цю суму.

Дії осіб кваліфіковані:
▫колишнього в.о. Голови Держрезерву –  за ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 358 КК України;
▫колишнього начальника відділу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, який входив до складу аукціонного комітету Держрезерву –  за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України;  
▫директора ТОВ, що проводило оцінку палива – за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України;  
▫рецензента оцінки – за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України.

Зауважимо, що колишньому очільнику Держрезерву про підозру повідомило ДБР 30 серпня 2022 року. Після чого матеріали справи були передані до НАБУ за підслідністю.

Отримано з поштової розсилки САП/НАБУ

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа