Скасуйте профтехосвіту, або дайте на неї гроші!

Закон, що розблокує фінансування ПТУ, вже 43 дні чекає на підпис Президента. Викладачі та студенти ПТУ вже кілька місяців не отримують зарплат і стипендій, а самі заклади – за крок до закриття, адже Президент і досі не підписав зміни до бюджету, ухвалені ще 4 лютого, що повертають профтехосвіті державне фінансування.

Про це заявив лідер «Народного контролю», секретар Антикорупційного комітету ВРУ Дмитро Добродомов під час брифінгу у ВРУ.

За його словами, критична ситуація із фінансуванням ПТУ стосується всієї країни. Практично щодня на гарячу лінію «Народного контролю» надходять звернення з Дрогобича, Нововолинська, Умані, інших міст, де навчальні заклади опинилися на межі виживання.

«У деяких ПТУ вже призупинено навчальний процес, адже заклади через борги відключили від електропостачання. Подекуди викладачі не бачать заробітної плати вже третій місяць. А в окремих містах активісти, як то волинський Ковель, почали збирати продукти для студентів-сиріт, які через фінансовий колапс залишилися без стипендій», – навів приклад нардеп.

Особливу увагу він  звернув на проблеми фінансування ПТУ у прифронтових територіях Українського Донбасу.

«Фінансувати ПТУ із місцевих бюджетів Луганської та Донецької областей, коли війна зупинила в регіоні виробництв, узагалі  нема з чого. А підтримка тамтешніх дітей – без перебільшення питання НАЦБЕЗПЕКИ», – наголосив Добродомов.

Він нагадав, що ще 4 березня міжфракційне об’єднання «Народний контроль» зверталося до Президента з вимогою підписати зміни до бюджету, але безрезультатно. Відтак ситуація нагадує свідомий саботаж, і завдання для Адміністрації Президента знайти винних у цьому.

«З огляду на факти нецільового використання коштів в галузі освіти у 2015 році, зокрема на Львівщині, також вимагаємо у Міністра фінансів звіту, як розподілили між областями 500 млн грн, виділені на короткострокову підтримку профтехосвіти в 2016 році», – додав нардеп.

Водночас керівники обласних адміністрацій мають повідомити, скільки фактично грошей дійшли до ПТУ у ввірених їм областей, – депутати міжфракційного об’єднання  «Народний контроль» уже скерували відповідні запити, щоб з’ясувати ці питання

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа