Скандал з дорогим російським газом в Болгарії

272804336_1264060057408246_1463219940582950691_n

Колишньому керівництву державного постачальника газу “Булгаргаз” буде пред’явлено звинувачення у тому, що компанія імпортувала дешевий природний газ з Азербайджану, що призвело до стрибка цін на енергоносій.
Про це заявив прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков на прес-конференції 31 січня.
28 січня Болгарський енергетичний холдинг (BEH), який керує державними енергетичними компаніями, звільнив все керівництво «Булгаргазу». Петков пояснив, що це рішення було ухвалене після того, як уряд дізнався, що з Азербайджану міг бути імпортований 1 млрд кубометрів газу набагато більш дешевого, ніж російський, але це виявилося неможливим через недобудову інтерконектора для доставки енергоносія з Греції до Болгарії (IGB).
Наразі Болгарія отримує з Азербайджану близько 350 мільйонів кубометрів газу на рік, хоча було домовлено про постачання одного мільярда кубометрів на рік.
Різниця між цінами на природний газ, що продається Азербайджаном і тим, що пропонує головний постачальник Болгарії, російський «Газпром», «величезна», і неможливість закупівлі азербайджанскього газу завдає шкоди «Булгаргазу» і споживачам, сказав прем’єр.
Він підкреслив, що підвищення ціни на природний газ у Болгарії з початку року (на 30%) значною мірою сталося завдяки рішенням колишнього керівництва “Булгаргазу”.
В інтерв’ю EURACTIV Болгарія депутат від правлячої коаліції Мартін Димитров (Демократична Болгарія) закликав болгарські спецслужби розслідувати, чому будівництво газового інтерконектора з Грецією, який є ключовим для національної безпеки Болгарії, було відкладено.
“Прем’єр-міністр Кирил Петков і Єврокомісія мають взяти участь у переговорах щодо завершення газового сполучення з Грецією протягом 2022 року”, – сказав Димитров.
«Потрібно докласти всіх зусиль, тому що в 2023 році термінал LPG з Греції має бути готовий, а це означає, що ми зможемо купувати азербайджанський газ і LPG через це газове з’єднання. Це величезна диверсифікація поставок газу в Болгарію і серйозна можливість купувати на більш вигідних умовах», – пояснив він.
Болгарський депутат запропонував Європейській комісії втрутитися, щоб пришвидшити завершення проекту, оскільки вона частково фінансує цей проєкт.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа