Схоже, у Росії не буде гіперзвукових ракет

Nimetska-raketa-vid-Rocket-Factory-Augsburg-1

ФСБ затримала в Москві гендиректора і головного конструктора ВАТ «Науково-дослідне підприємство гіперзвукових систем» (НИПГС) Олександра Куранова, повідомляє ТАСС з посиланням на джерело. Він затриманий в рамках розслідування справи за статтею про державну зраду. «РИА Новости» в Лефортовський суді Москви повідомили про надходження клопотання про взяття Куранова під варту.

«До суду надійшло клопотання про обрання відносно Куранова А.Л. запобіжного заходу у вигляді взяття під варту», — сказали в суді. Джерело ТАСС додає, що вченого хочуть заарештувати на два місяці. Деталі справи не повідомляються.

Згідно з інформацією на сайті НИПГС, Куранову 73 роки. Він доктор технічних наук, професор. Він також завідує філією кафедри «Розподілені інтелектуальні системи» Санкт-Петербурзького державного політехнічного університету. Куранов автор понад 120 наукових праць, в тому числі патентів і авторських свідоцтв.

Куранов керує науково-дослідними роботами з розвитку нової концепції освоєння гіперзвукових швидкостей атмосферного польоту (концепція «Аякс») і основних напрямків створення гіперзвукових технологій. НИПГС, який очолює вчений, входить в холдинг «Ленінець». За даними СПАРК, президентом холдингу є Анатолій Турчак.

Раніше Лефортовський районний суд Москви заарештував 70-річного вченого з Центрального аерогідродинамічного інституту (ЦАГІ) Валерія Голубкіна за підозрою в державній зраді (ст. 275 КК РФ) терміном до 12 червня. Покарання за цим звинуваченням передбачає від 12 до 20 років колонії. Провину він не визнає. Голубкін є професором кафедри теоретичної та прикладної аерогідромеханіки Московського фізико-технічного інституту (МФТІ).

Трохи історії. Перед Другою світовою війною в СССР була популярна організація науково-технічних розробок в місцях ув’язнення (т.зв. “шарашки”). В ракетній галузі найвідомішим розробником озброєння в неволі був Сергій Корольов. Відповідальним за справну наукову роботу “шарашок” був Лаврентій Павлович Берія. Можливо, в Росії існують плани на другий виток “шарашок”, все ж керівник держави з того самого відомства.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа