Шокін призначив керувати Генінспекцією люстрованого прокурора

Генеральний прокурор Віктор Шокін призначив керівником новоствореної Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки ГПУ Максима Мельніченка, який 1 грудня 2014 року був звільнений у відповідності до Закону «Про очищення влади».

Прізвище прокурора наразі можна знайти у Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади» на сайті Міністерства юстиції: http://lustration.minjust.gov.ua/register

 

Як з’ясували сьогодні активісти Громадського люстраційного комітету, невдовзі після свого звільнення за люстрацією Мельніченко подав позов до Генеральної прокуратури про визнання протиправним та скасування наказу про його звільнення.

Суд тривав півроку. 15 червня 2015 було винесено рішення визнати протиправним та скасувати наказ ГПУ про звільнення Мельніченка та поновити його на посаді (http://reyestr.court.gov.ua/Review/46034167). Крім того, люстрованому прокурору держава мала виплатити компенсацію за так званий вимушений прогул з 2 грудня 2014 року по 15 червня 2015 року. Також суд зобов’язав ГПУ вжити заходів, щоби видалити Мельніченка з люстраційного реєстру Міністерства юстиції.

 

Тобто, в червні 2015 Максим Мельніченко повернувся на посаду начальника першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ Головного управління нагляду у кримінальному провадженні ГПУ. А 30 листопада отримав підвищення – шанс керувати Геніспекцією.

«Повернення люстрованих — це відвертий реванш злочинного режиму.  Керівникам держави начхати на Євромайдан з його цінностями, на реальні реформи, на людей — вони в турбо-режимі відновлюють систему, яка й далі зберігатиме корупцію. Саме для цього їм потрібні всі старі кадри: паскали, терещуки, валендюки, мельніченки. І роль судів, які взагалі не змінились, в цьому безцінна, — говорить голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік. — Такі проблеми не вирішуються жодними законами, такі проблеми вирішуються відставками найвищих посадовців в державі».

Важливо, що колегію суддів, яка винесла це рішення, очолював суддя Віктор Данилишин, який раніше допоміг уникнути люстрації колишньому заступнику Міністра внутрішніх справ і колишньому першому заступнику керівника Національної поліції Василю Паскалу, в.о. прокурора міста Києва Олегу Валендюку, веде справу про поновлення люстрованної очільниці Київської ДФС Людмили Демченко. Також його справу розглядала Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (ТСК), яка мала вирішити, чи порушив він присягу судді, виносячи рішення проти учасників Євромайдану. Тобто, фактично, чи має він бути люстрований.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа