Шість років з гаком громадськість вимагає заборонити партію Маркова

Восени 2007 року Ігор Марков, якого одесити презирливо називають сміттєбароном, створив із групи депутатів Одеської міськради громадсько-політичне об’єднання «Родина», яке через рік переформатував у партію. У вересні 2009 року Мінюст України за ініціативою СБУ анулював свідоцтво про реєстрацію цієї політсили. 14 грудня того ж року партія провела новий засновницький з’їзд і повторно зареєструвалася в Мінюсті. Нині Ігор Марков, за яким закріпилося кримінальне прізвисько «Марадона», оголошений у розшук і переховується від українського правосуддя у Москві. Там він разом з іншими колишніми високопосадовцями України часів президентства Януковича заснував «Комітет порятунку України», що виступає з позицій кремлівської пропаганди.

Хоч лідер «Родини» перебуває у бігах, сама вона діє і виконує його вказівки, прагнучи федералізувати Україну, надати російській мові статус другої державної, запровадити на Одещині порто-франко, тощо. В Одеській міськраді депутати від «Родини» висловили пропозицію звернутися до Верховної Ради України з проханням надати Одесі статус спеціальної економічної зони. А недавно депутат міськради Григорій Кваснюк, чий син Єгор воює на Донбасі на боці сепаратистів, публічно заявив, що в Одесу «прийде Росія». А ще у соцмережах Кваснюк погрожує місцевим євромайданівцям «справедливим пролетарським судом», який уже навіть розподілив їхні квартири між одеськими любителями Росії.

Пропозиції очистити український політикум від антиукраїнської партії «Родина» звучать вже давно. У травні 2009 року один із лідерів Української народної партії Степан Хмара звернувся в СБУ з пропозицією заборонити партію Ігоря Маркова, за яким стоять російські спецслужби. З подібними заявами виступали також лідер Радикальної партії Олег Ляшко, екс-глава СБУ, а нині – глава політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Нині у Верховній Раді народний депутат Ігор Мосійчук ініціює заборону партії «Родина», лідер якої, за його словами, «не тільки підтримує окупацію Донбасу в ефірах московських телеканалів, але й особисто бігає з автоматом по Донецьку разом з іншими терористами».

А на початку серпня цього року представники патріотичних організацій Одеси, що входять до Координаційного комітету громадських організацій Майдану, підписали відкритий лист на ім’я президента України Петра Порошенко, Генпрокурора Віктора Шокіна і глави СБУ Василя Грицака з вимогою заборонити діяльність в Україні партії «Родина», яку очолює Ігор Марков. Подаю цей лист без скорочень і купюр:

«Звернення. Вважаємо за необхідне нагадати Вам, що активізація сепаратизму на півдні України, просування ідеї «Русского міра», розповсюдження антиукраїнської пропаганди, ксенофобії, міжнаціональної, міжрелігійної ворожнечі почалося в Одесі з моменту заснування в 2007 р. політичної партії «Родина». В цей проект Кремль вкладав багато сил і коштів.

Метою діяльності партії «Родина» була поставлена ​​давня мрія Кремля – ​​витіснити з Одеси все українське, перетворити Одесу і Південь України на так звану Новороссію, і в разі необхідності, підготувати ґрунт для збройного вторгнення путінських військ, і відторгнення українських територій.

Інформаційний рупор партії «Родина» – телерадіокомпанія «АТВ», в яку вливалися чималі кошти, прославилася відвертою, цинічною брехнею, вивертанням фактів, брудними маніпуляціями.

З самого початку свого існування «родинці» діяли зухвало, агресивно й цинічно. Упевнені в своїй безкарності, вони старанно виконували волю Кремля, втілюючи в життя брудні технології ФСБ, направлені на підрив української державності та на розчленування України.

Свого часу «Родина» навіть була заборонена рішенням Мінюсту, через невідповідність

назви цієї партії вимогам українського законодавства. Подальша кар’єра цієї політичної сили супроводжувалася гучними скандалами, протиправними діями, і відвертими злочинами направленими проти життя і здоров’я українських громадян, патріотів України. Так в 2007 р. бойовиками-родинцями був побитий і покалічений представник мирного пікету. Всі кримінальні справи проти активістів «Родини» були закриті, жоден із зловмисників не зазнав покарання.

Саме керівництво і актив «Родини» причетні до кривавих подій в Одесі 19 лютого (масове побиття активістів і журналістів); 3 березня (спроба захоплення приміщення ОДА, і проголошення т.з. Одеської Народної Республіки); сутички 10 квітня; кривавої трагедії 2 травня 2014 р. …

Після перемоги Революції Гідності ряди «Родини» дещо порідшали. Частина партійного активу втекла з України. Серед них ідеолог «Родини» Олександр Васильєв, який переховується у Криму. Єгор Кваснюк, і колишній депутат Одеської міськради від партії «Родина», підполковник запасу Вадим Савенко воюють на Донбасі проти Української держави і причетні до численних злочинів.

Свого часу стратегічне для Одеси комунальне підприємство, яке займалося утилізацією сміття, було незаконно приватизоване й опинилося у власності одіозного Ігоря Маркова – лідера партії «Родина». Невдовзі його сміттєприбиральна фірма «Союз» стала монополістом і безжально викинула з ринку всіх конкурентів. За інформацією, яка неодноразово висвітлювалася різними ЗМІ, Маркову, який на даний момент переховується у Росії, вдалося переоформити свій бізнес на підставних осіб. Злочинець, причетний до кривавої бійні, продовжує заробляти гроші в Одесі.

Більше того, в Одеській міській раді продовжує існувати і діяти депутатська фракція партії «Родина». Представники цієї фракції усім добре відомі персонажі, які впродовж п’яти років активно нищать все українське і насаджують «Русский мір».

Незважаючи на те, що путінська Росія робить ставку на продовження ескалації конфлікту, тиску і агресії з цією метою Кремль в черговий раз вирішив використати представників політичної партії «Родина» – біглого Ігоря Маркова, і його побратимів, які прекрасно себе почувають на території України. Зокрема, одіозного Григорія Кваснюка, який свого часу був рупором «Родини» і прославився антиукраїнською пропагандою, ксенофобськими висловлюваннями, лайкою і погрозами у прямому ефірі.

Україна вже рік перебуває у стані війни з путінською Росією. За цей час ми не побачили ніякої реакції правоохоронних органів, як стосовно конкретних осіб, так і щодо політичної організації, яка є відверто ворожою для української держави. Вважаємо недопустимим і злочинним сам факт існування політичної партії «Родина», існування представництва цієї політичної сили у місцевих органах влади.

Вимагаємо заборонити політичну партію «Родина», і не допустити подальшої участі цієї політичної сили у виборчому процесі. Вимагаємо розпочати розслідування стосовно лідерів і активістів «Родини», розслідувати їхню публічну і комерційну діяльність. Вимагаємо притягнути зловмисників до кримінальної відповідальності».

Як цього разу відреагує керівництво держави на вимогу одеситів, які найкраще знають, явний антиукраїнський і терористичний характер діяльності партії «Родина», невдовзі дізнаємося. Адже всім уже давно абсолютно зрозуміло, що існування цієї партії в Україні – це нонсенс і безглуздість.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа