Що говорять кандидати на посаду президента про Крим

Міжнародний рух за деокупацію Криму й солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA 28 грудня 2018 року запустив кампанію «Кандидате, скажи: чий Крим?». Метою кампанію є аналіз передвиборчих програм та риторики кандидатів на посаду Президента України на предмет наявності в програмах та риториці позиції щодо:

  • Деокупації півострова
  • Захисту прав людини в анексованому Криму
  • Захисту колективних прав кримськотатарського народу

За результатами моніторингу офіційних програм кандидатів на посаду Президента України було з’ясовано, що 14 кандидатів в своїх програмах не згадують про Крим взагалі – мова про  Юрія Бойка, Віталія Купрія, Євгена Мураєва, Андрія Садового, Сергія Капліна, Олександра Вілкула, Дмитра Добродомова, Олега Ляшка, Олександра Данилюка, Віктора Бондара, Володимира Петрова, Олександра Мороза, Юрія Кармазіна, Олександра Соловйова, у а 4 є натяк на питання деокупації Криму (у них в програмах іде мова про звільнення окупованих територій, без конкретизації чи мова про Крим і Донбас, чи лише про один з окупованих регіонів України) – у Володимира Зеленського, Юрія Дерев’янка, Андрія Новака, Сергія Кривоноса.

14 кандидатам було направлено листи за підписами представників руху з вимогою дати публічну відповідь щодо позиції по Криму. Крайнім терміном для відповіді було визначено 26 лютого – День кримського опору.

На заклик руху відповідь надали 6 кандидатів – Дмитро Добродомов, Олександр Данилюк, Юрій Кармазін, Володимир Петров, Віталій Купрій, Андрій Садовий. Ще троє висловили свою позицію в ЗМІ.

Позиція таких кандидатів як Юрій Кармазін, Олександр Вілкул, Юрій Бойко, Євгеній Мураєв не влаштовує рух, оскільки вона містить ознаки ретрансляції бажання держави-агресора відновити постачання води, електроенергії, продукції в окупований Крим.

Відповідно 9 кандидатів у Президенти – Юрій Бойко, Євгеній Мураєв, Олександр Вілкул, Олександр Соловйов, Олександр Мороз, Юрій Кармазін, Сергій Каплін, Олег Ляшко, Віктор Бондар – були занесені до «чорного списку», рух не рекомендує громадянам України їх підтримувати.

Також було проведено контент-аналіз засобів масової інформації та офіційних сторінок кандидатів у соціальних мережах на предмет наявності риторики щодо деокупації Криму.

Питання деокупації Криму фігурує в риториці більшості кандидатів побіжно, це питання не входить в топ-5 тем, на які говорять кандидати (загалом, в риториці кандидатів переважають теми боротьби з корупцією, встановлення миру на Донбасі, тема зарплат і пенсій,  тема зниження тарифів на газ та зовнішньополітична риторика). З 4 кандидатів, які в програмах мають натяк на деокупацію Криму, цю тему піднімали лише Сергій Кривонос та Андрій Новак.

Найчастіше про деокупацію Криму згадують з головних претендентів на вихід в 2-й тур лише Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. Серед кандидатів, що мають нижчі рейтинги – Валентин Наливайченко і Роман Безсмертний.

Відзначимо, що питання захисту колективних прав кримськотатарського народу так чи інакше висвітлили 4 кандидати – Віктор Кривенко, Андрій Садовий, Роман Безсмертний, Дмитро Добродомов. Про захист прав людини на анексованому півострові загалом говорив Петро Порошенко.

ОПАД

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа