Ще один миротворець: серби хочуть допомогти у вирішенні конфлікту “двох братських їм народів”

272955380_1265000750647510_1588870954835274211_n

Міністерство закордонних справ Сербії вперше з початку нинішньої кризи вокруг України оголосило свою позицію щодо російсько-українського конфлікту.
В заяві зазначається, що Сербія виступає за дипломатичне вирішення ситуації, а ескалація конфлікту між Росією та Україною буде мати негативні наслідки для Белграда.
“Необхідно знизити напруженість і дати шанс дипломатії. Віримо, що інтенсивна дипломатична активність дасть свої плоди, що напруженість зменьшиться, а ширшої ескалації конфлікту вдасться уникнути”, – йдеться у письмовій відповіді сербського МЗС Голосу Америки.
“Потенційна ескалація конфлікту по лінії Москва – Київ негативно вплине на зовнішню політику Сербії, враховуючи, що йдеться про два дружніх і братніх нам слов’янських народа. Сербія жодним чином не є частиною політичного чи будь-якого іншого конфлікту між Росією та Україною. Ми не є і не буде частиною проблеми, а готові бути частиною рішення, яке включатиме зменьшення напруженості», – зазначає міністерство.
Як відомо, Сербія не приєдналася до економічних санкцій ЄС, запроваджених проти Москви через анексію Криму, і проголосувала проти кількох резолюцій ООН, в яких йдеться про порушення прав людини в Криму та засуджують анексію цього півострова.
Добровольці з Сербії воювали на боці російських сепаратистів на Донбасі, на сході України. Сербські політики відвідують окупований Крим. Делегація з Криму була в Белграді в 2019 році і проводила зустрічі в парламенті.
З іншого боку, Сербія не визнала Крим частиною Росії. Президент Сербії Александар Вучича у 2018 році зазначив, що цього не було зроблено, оскільки це означало б, що «Сербія таким чином визнає незалежність Косова» і «вистрелить собі в ногу».

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа