Ще одного сербського генерала звинуватили в причетності до геноциду в Сребрениці

271198220_1247170262430559_5800257318407582338_n

Прокуратура Боснії і Герцеговини висунула обвинувачення проти генерала, колишнього командира корпусу Армії Республіки Сербської Міленка Живановича за злочини проти людства та воєнні злочини, скоєні під час війни у районах Сребрениці та Жепи («захищених зонах ООН»). Йдеться про події з березня по середину липня 1995 року, повідомила 4 січня прокуратура БіГ.
У обвинуваченні стверджується, що Живанович був учасником спільного злочинного підприємства, яке призвело до масових етнічних переслідувань і вбивства понад 8000 боснійських чоловіків і хлопчиків із районів Сребрениці та Жепи.
Міленко Живанович (на першому фото крайній зліва), 1946 р.н., з листопада 1992 року по середину липня 1995 року був командиром Дринського корпусу Армії Республіки Сербської (ВРС). Після взяття Сребрениці 11 липня 1995 року Живановича було звільнено з посади командира Дринського корпусу ВРС, тому, на відміну від свого наступника Радислава Крстича, засудженого Гаазьким трибуналом, він не відповідав за масові вбивства.
Нині його звинувачують у плануванні та керівництві діяльністю підрозділів Дринського корпусу під час широкомасштабних та систематичноих нападів на мирних боснійців в 1995 році ще до падіння Сребрениці.
Наразі прокуратура БіГ стверджує, що з березня 1995 року до середини липня того ж року Живанович неодноразово віддавав наказ блокувати Сребреницю, що мала статус захищеної ООН зони, проводити артилерійські обстріли цивільного населення та об’єктів, щоб створити нестерпні умови життя та примусити цивільне населення залишити свої будинки та майно.
Колишнього куомандира корпусу ВРС також обвинувачують в нападах на мирне населення під час їхнього виходу із Сребрениці та напади на позиції миротворчих сил ООН для того, щоб не допустити захисту мирного населення з боку миротворців.
Крім того, обвинуваченому інкримінують мобілізацію всіх наявних транспортних засобів та необхідного пального з метою насильницького вигнання мирних жителів із району Сребрениці, а також перевезення полонених чоловіків та хлопців, які були насильно відокремлені від їхніх родин для подальшого вбивства. Звинувачують генерала Живоквича і в участі у захопленні тисяч чоловіків і хлопців із району Сребрениці на дорозі Братунац-Мілічі, а також у їх незаконному затриманні та перевезенні.
Прокуратура БіГ зазначає, що спирається на покази великої кількості свідків та на велику кількість речових доказів, у тому числі документи, отримані у співпраці з Гаазьким трибуналом (нині – Міжнародний залишковий механізм для кримінальних трибуналів).
Свого часу Живанович був свідком захисту під час процесу в Гаазі над лідером боснійських сербів Радованом Караджичем. Як відомо, Міжнародний трибунал щодо колишній Югославії (МТКЮ) у 2019 році визнав Караджича винним і засудив його до довічного ув’язнення за воєнні злочини та злочини проти людства, включаючи геноцид у Сребрениці.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа