Ще одна нелюстрована чиновниця лишається на посаді

Під час розгляду позову звільненої за люстрацією екс-голови ДФС Києва Людмили Демченко суд відхилив усі клопотання, подані Міністерством юстиції, і відмовив в праві запросити до суду свідка. При цьому ні позивач або його представники, ні відповідач до суду не з’явились, звернувшись до суду з письмовим клопотанням перевести розгляд справи у письмове провадження.

За словами Тетяни Козаченко, Директора департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції, перехід в письмове провадження означає, що сторін поставлять перед фактом вже ухваленого рішення. Враховуючи склад колегії суддів та порядок розгляду справи, вона зауважила, що розгляд справи відбувається упереджено.

Під час засідання колегія у складі суддів Окружного адміністративного суду Віктора Данилишина, Володимира Келеберди та головуючого судді Ігора Качура відхилила всі клопотання Мін’юсту: про відвід судді Данилишина через конфлікт інтересів, про відвід судді Качура через упередженість у розгляді справи, про надання часу для складання письмового відводу повному складу суддів, про можливість викликати свідка.

Нагадаємо, саме ці судді раніше ухвалювали рішення про відмову в задоволенні позову про звільнення за люстрацією Василя Паскала та про заборону звільняти за люстрацією в.о. прокурора Києва Олега Валендюка.

«Ті самі судді, які допомогли Паскалу уникнути лютрації, сьогодні допомагають уникнути лютрації Демченко. Судді відчувають повну безкарність», — говорить Олександра Дрік, Голова ради ГО «Громадський люстраційний комітет».

Нагадаємо, що Людмила Демченко підлягає люстрації за так званими «автоматичними» критеріями Закону «Про очищення влади», через що була внесена до Реєстру осіб, що підлягають люстрації: http://lku.org.ua/registry/people/6419. Проте вона залишалась на посаді на основі ухвали суду, яка нібито давала їй індульгенцію. Після встановлення факту, що Демченко знаходиться на посаді всупереч Закону «Про очищення влади», Громадський люстраційний комітет вніс її до cписку «недолюстрованих» посадовців. 28 вересня Міністерство юстиції подало позов щодо протиправної бездіяльності ДФС, зокрема, призначення Демченко на посаду всупереч вимогам люстраційного закону. Після оприлюднення висновків робочої групи щодо проведення перевірки виконання ДФС норм Закону України «Про очищення влади, голова ДФС Роман Насіров пообіцяв звільнити всіх «недолюстрованих» посадовців у відомстві. 28 жовтня на засіданні Кабінету Міністрів він прозвітував про звільнення 42% керівників центрального апарату та 15% керівників в областях відповідно до Закону «Про очищення влади». Проте Демченко з цього списку зникла, про що заявив сам Прем’єр-міністр. Вже 29 жовтня дня стало відомо про її звільнення, а за декілька днів Демченко подала позов про своє поновлення.

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа