Шевченко мандрує світом

shevch-lisboa

Гелдер Де Карвалью, автор погруддя Шевченка у Лісабоні: «Я хотів передати емоції і пристрасті, якими жив Шевченко»

3 запитання до автора першого пам’ятника Шевченку в Португалії:

– Ви створили погруддя, що стало першим пам’ятником Шевченку в Португалії. Опишіть, як це відбувалося?

shevch-lisboa2

Знаючи сьогодні, наскільки важлива постать Тараса Шевченка, я відчуваю гордість і честь представляти його також у скульптурі, у публічному просторі. Погруддя встановлене на площі Італії (Praça de Itália) – це одне з найбільш символічних місць для португальців. З вершини цієї гори, на якій розташована площа, видно вежу «Белень», звідки розпочав свою подорож до Індії легендарний Васко да Гама у 15 столітті.

Отож, мене запросили взяти участь у конкурсі. Я погодився, і через певний період отримав повідомлення, що мій проєкт переміг. Для організації робіт українська громада створила громадську організацію «Монтарас», активну участь у проєкті взяло посольтво України.

– Що Вас найбільше надихало в цій роботі та чи доводилося Вам читати твори Шевченка?

Приклад життя Тараса Шевченка унікальний, його непросто усвідомити людству. Важко зрозуміти, як, незважаючи на всі його перипетії, йому вдалося творити настільки різноманітні, такі величні і такі зразкові твори.

У Португалії твори Шевченка відомі, під час роботи над цим проектом я мав змогу спілкуватися з українцями та ще більше дізнатися про Тараса Шевченка – як про людину так і про творця. Таким чином я проводив паралелі величі творів Тараса Шевченка і величі його душі як щедрої та патріотичної людини.

-Що Ви хотіли показати людям через цю скульптуру?

Я мав бажання передати в спокійному, але страждаючому виразі обличчя ту іскру емоцій, яка нагадує нам про пристрасть Тараса Шевченка, людини, що присвятила свою працю задля добра та культури людей, яких він любив.

Ukrainian World Congress – Свiтовий Конґрес Українців

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа