СФУЖО вшановує День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

sfuzho-header

18 травня в Україні та світі вшановується День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Саме цей день у 1944 р. став невимовною трагедією для кримських татар, коли радянська влада розпочала депортацію з Криму понад 200 тисяч етнічних кримських татар. Більшість становили жінки, діти та люди старшого віку. Майже половина з них загинула під час насильницького переселення від голоду, хвороб, тортур і каторжних робіт на засланні.

Геноцид кримських татар свідомо організувала тоталітарна радянська влада. Вслід за депортацією, радянськими окупантами у Криму було знищено матеріальну й духовну спадщину кримських татар, закрито бібліотеки, школи і мечеті.

У День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) вшановує пам’ять сотень тисяч жінок, чоловіків, дітей та старших осіб, знищених радянськими окупантами.

Трагедія кримськотатарського народу повторилася через 70 років. Збройна окупація Автономної республіки Крим Російською Федерацією у 2014 р. призвела до нових політичних переслідувань та геноциду кримських татар, які знову стали жертвами неоімперської політики. Багатостраждальний народ  змушений боротися за свої права з тією ж імперією, але вже у нових реаліях “гібридної війни”, яку вже 8-й рік веде проти України Російська Федерація. Кримських татар знову нищать, позбавляють громадянських та людських прав.

СФУЖО підтримує заклик Меджлісу кримськотатарського народу до ООН визнати депортацію кримських татар 18 травня 1944 р. геноцидом і віддати шану жертвам жахливого злочину тоталітарного комуністичного режиму.

СФУЖО вітає створення Кримської платформи — дипломатичної ініціативи України та міжнародного координаційного механізму для деокупації і повернення Криму як невід’ємної складової суверенної України —та піддтримує зусилля України і світового співтовариства із захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова.

Організоване світове українське жіноцтво під егідою СФУЖО закликає світове співтовариство посилити тиск на Російську Федерацію аж до повної деокупації Криму та Донбасу і звільнення політичних в’язнів. Не можна допустити повторення болючих уроків історії.

Пресслужба СФУЖО

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа