Сербія вважає, що дружба із Росією не заважає євроінтеграції

265352295_1230834847397434_9193376911657416682_n

СЕРБІЯ ВВАЖАЄ, ЩО ДРУЖБА ІЗ РОСІЄЮ НЕ ЗАВАЖАЄ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ
Сербія прагне стати повноправним членом Євросоюзу, однак це не є перешкодою для подальшого розвитку політичних та економічних відносин між Белградом та Москвою на всіх рівнях. Про це заявила прем’єр-міністр Сербії Ана Брнабіч, виступаючи в Москві на пленарному засіданні міжнародного форуму “Зроблено в Росії – 2021”, в якому Сербія виступає в якості країни-партнера.
🇷🇸 Очільниця сербського уряду наголосила, що партнерство з Росією є потужною опорою для досягнення Сербією цілей програми розвитку країни до 2030 року.
За словами Брнабич, Росія є головним партнером Сербії у питанні забезпечення енергетичної безпеки республіки, що й продемонстрували нещодавні домовленості щодо постачання газу між президентами двох країн.
Прогрес у двосторонніх відносинах Росії та Сербії досягається великою мірою за рахунок особистої дружби президента РФ Володимира Путіна та президента Сербії Александара Вучича, вважає очільниця сербського уряду.
«Я як прем’єр-міністр та як громадянка Сербії високо оцінюю все те, що Російська Федерація зробила для нас. Перше — це енергетична угода та домовленість, яку президент Володимир Путін та президент Александар Вучич досягли у Сочі, яка означає для моєї країни енергетичну надійність у найважчі зимові місяці та означає стабільність нашої економіки. Щиро дякую за все те, що президент Путін і Російська Федерація зробили в цьому сенсі для нас. …Це все завдяки особистій дружбі між двома президентами», – наголосила Брнабіч.
Окрім участі у форумі, прем’єр-міністр Сербії провела переговори зі своїм російським колегою Михайлом Мішустіним.
🇷🇺 Під час зустрічі із сербською колегою очільник уряду РФ підкреслив, що Сербія – важливий партнер Росії на Балканах, загалом у Східній Європі.
“Відносини між нашими країнами по-справжньому особливі, засновані на історичній дружбі, духовній близькості і, я сказав би, братстві російського і сербського народів”, – наголосив він.
Мішустін подякував Сербії за відмову від заровадження санкцій проти Росії.
“Ми високо оцінюємо принципову лінію сербського керівництва на нарощування взаємовигідної співпраці з Росією, незважаючи на зовнішній тиск та незаконні односторонні санкції, які чинні щодо нашої країни”, – зазначив він.
Очільник російського уряду розповів про успішне економічне співробітництво Москви та Белграда.
“У січні – жовтні обсяг взаємної торгівлі зріс майже на 20% порівняно з 2020 роком і становить сьогодні 1,9 млрд. доларів”, – повідомив він.
За словами Мішустіна, “успішно реалізуються великі спільні проекти у різних галузях”. Так, у січні введено в експлуатацію сербську ділянку газопроводу «Турецький потік». «Російські залізниці» модернізують сербські залізничні магістралі.
Прем’єр-міністр РФ також нагадав, що 10 липня ц.р. набула чинності угода про вільну торгівлю між Євразійським економічним союзом та Сербією, яка “відкриває нові можливості для розширення торгових обмінів між Росією та Сербією, створення спільних підприємств у промисловості, енергетиці, сільському господарстві, мирному атомі, транспортній інфраструктурі та, звичайно, у високих технологіях”.
🇷🇸 Після зустрічі з прем’єр-міністром Росії Ана Брнабіч заявила, що економічне та політичне співробітництво між Сербією та Росією є надзвичайно добрим і оголосила, що угода про Стратегічне співробітництво між двома країнами до 2026 буде підписана до кінця року.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа