Сербія пройшла ще два контрольних пункти для вступу в ЄС

Європейська Комісія рекомендувала відкриття двох нових кластерів на переговорах про приєднання із Сербією, повідомив Єврокомісар з політики сусідства та розширення, угорський дипломат Олівер Варгелі, представляючи щорічний звіт щодо євроінтеграції Сербії у Європарламенті у Страсбурзі.
Варгелі
За оцінкою ЄК, необхідні критерії для кластера 3 – Конкурентоспроможність та зростання та кластера 4 – Зелена програма та стала повязаність, були виконані Белградом.
Це відкриття стане першим за два роки відкриттям нових переговорних розділів для Сербії.
Щодо подальшого прогресу на шляху до ЄС, невідкладним і ключовим кроком для Сербії, було названо досягнення угоди щодо нормалізації відносин з Косово. “Така угода є терміновою та вирішальною для того, щоб Косово та Сербія могли рухатися вперед на своєму європейському шляху”, – йдеться у доповіді. У документі підкреслюється, що Сербія повинна докладати подальших значних зусиль у виконанні всіх раніші досягнутих угод з Косово та сприяти досягненню всеосяжної юридично обов’язкової угоди щодо нормалізації відносин.
србия
Що стосується співпраці з іншими країнами, то зазначається, що Сербія, як правило, залишається відданою двостороннім відносинам, активно бере участь у регіональному співробітництві, але відносини з Чорногорією “відзначаються постійною напругою”.
Стосовно зовнішніх відносин було зазначено, що загальні вимоги щодо приєднання Сербії до спільної зовнішньої політики та політики безпеки ЄС залишаються в основному незмінними. В звіті наголошується, що велика кількість дій Сербії суперечить позиціям ЄС щодо зовнішньої політики. У 2020 році рівень відповідності сербської зовнішньої політики європейської становив 56%, хоча з серпня 2021 року він і виріс до 61%.

Балканський оглядач

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа